10 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu, despre un important proiect de lege ce vizează Casele teritoriale de pensii

„Casele teritoriale de pensii vor deconta cheltuielile efectuate de cetățeni pentru serviciile arhivistice în cazul documentelor referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale.

Camera Deputaților a adoptat acest proiect de lege în acest sens, la care sunt inițiator principal”, spunea, recent, deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga.

Cheltuielile vor fi suportate de la bugetul asigurărilor sociale de stat, astfel fiind luată de pe umerii pensionarilor povara suplimentară a plății pentru a avea acces la documente privind activitatea lor.

Actul normativ se referă la documentele în baza căror se eliberează copii, certificate, adeverințe și extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurările sociale.

Pentru a evita situațiile în care solicitanții nu pot identifica entitatea care a preluat documentele, Arhivele Naționale și operatorii economici au obligația să publice situația documentelor preluate. Nepublicarea acestor informații va fi sancționată cu amendă contravențională. Pentru că în prezent nu există sancțiuni, unii dintre acești operatori economici nu publică situațăia documentelor relevante.

Termenul de eliberare a documentelor va fi de 90 de zile. În prezent, nu există un termen, ceea ce face ca solicitanții să aștepte foarte mult, mai spunea parlamentarul giurgiuvean.

Documentele care au mai rămas în posesia Arhivelor Naționale sau a caselor de pensii urmează să fie predate operatorilor economici.

În anul 2003, Arhivele Naționale au preluat documentele întreprinderilor înființate înainte de 1990, transformate sau lichidate ulterior. Arhivele Naționale și casele teritoriale de pensii au eșuat în administrarea acestor documente și, începând cu anul 2013, documentele au fost preluate de operatori economici autorizați prestatori de servicii arhivistice. Cele mai multe documente se regăsesc la aceste firme, dar o parte dintre documente au rămas în posesia caselor de pensii teritoriale sau a arhivelor naționale.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole