26.3 C
Giurgiu
duminică,23 iunie 2024
spot_img

Fermierii europeni, sprijiniți de Comisia Europeană în cazul creșterii importurilor la anumite produse din Ucraina, grație intervențiilor europarlamentarului giurgiuvean liberal Dan MOTREANU

După cum declara, cu doar câteva zile în urmă, europarlamentarul liberal Dan Motreanu (aflat pe listele de candidați pentru un nou mandat, știut fiind că este unul dintre cei mai activi reprezentanți ai României la Bruxelles sau la Strasbourg), Consiliul UE a aprobat acordul referitor la prelungirea cu un an a liberalizării comerțului dintre Uniunea Europeană și Ucraina, votat anterior de Parlamentul European.

Amendamentele în sprijinul fermierilor, pe care le-am depus, împreună cu Daniel Buda și Iuliu Winkler, se regăsesc în acordul final, suferind unele modificări, în urma dezbaterilor dintre negociatorii Consiliului și Parlamentului European. Negocierile nu au fost deloc simple, dar cred că varianta finală reprezintă o îmbunătățire a propunerii Comisiei Europene, declara Dan Motreanu.

Acordul final  prevede extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare la alte patru produse – ovăz, porumb, crupe și miere, care se adaugă celor propuse de Comisie – păsări de curte, ouă și zahăr. Împreună cu colegii mei, am propus și am obținut, în luna martie, votul plenului pentru extinderea măsurilor de salvgardare și la alte produse sensibile, precum cerealele și mierea, mai precizează europarlamentarul liberal.

Mecanismul automat de salvgardare va obliga Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile la aceste produse depășesc media aritmetică a cantităților importate în prima jumătate a anului 2021, în 2022 și 2023. În amendamentul votat inițial de Parlament, în anii de referință fusese inclus, pe lângă 2022 și 2023, și 2021, an anterior războiului declanșat de Rusia în Ucraina și a liberalizării comerțului cu Ucraina.

În privința grâului, pe care noi l-am inclus în măsurile de salvgardare, acordul prevede angajamentul Comisiei de a monitoriza mai bine importurile de grâu și de alte cereale și de a utiliza instrumentele de care dispune în cazul unor perturbări ale pieței. PPE susține în continuare că grâul ar fi trebuit să fie inclus printre produsele pentru care se pot aplica măsurile de salvgardare, a mai declarat liberalul Dan Motreanu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole