Sâmbătă, 26 noiembrie, sala mare a Ateneului „Nicolae Bălănescu” din municipiu a fost gazda alegerilor pentru conducerea Organizației Județene a Femeilor Liberale din Giurgiu. Alături de doamnele din sală s-au aflat reprezentanți ai conducerii filialei județene PNL (președintele Dan Motreanu, primari de comune, subprefectul Mirel Brăgaru, președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu), deputatul liberal Gabriela Horga (unul dintre cei mai activi parlamentari giurgiuveni), precum și Lidia Constantinescu (vicepreședinte OFL Național), deputatul Cristina Trăilă și Luminița Popescu – secretar de stat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. 210 doamne și domnișoare (în paranteză fie spus, prezență de 100%) și-au ales biroul de conducere al organizației, numărul voturilor fiind același cu cel al celor prezente în sală.
Discursurile domnilor care au luat cuvântul (președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu și președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu) au fost unele de recunoaștere a rolului femeii în societatea modernă românească, dar și în viața politică a PNL.
Organizația PNL Giurgiu se transformă în bine, devenind o organizație autentică, ce poate schimba fața și viața județului. Cred că organizația noastră merită toată aprecierea, chiar dacă formal nu a fost una dintre cele mai puternice. Însă a avut un nivel de reprezentare relativ bun al femeilor în funcțiile publice. Am avut prefect, dar nu îl mai avem nu pentru că am vrut noi, ci pentru că așa a fost să fie, dar azi doamna Aneta Matei este secretar de stat în Ministerul de Interne. Avem consiliere locale, județene, un subprefect, două doamne primar, un parlamentar, un vicepreședinte al Consiliului Județean, dovedind că avem capital uman, și am ținut cont mereu de calitatea umană, de experiența și vechimea în partid, asigurându=vă că nu voi face niciodată diferențe între femei, bărbați sau tineri, fiecare având șansa lui de a ne reprezenta în funcție de munca depusă.
Cred că fiecare dintre noi poate avea această șansă, egală. Nu vreau să fiu înțeles greșit, și tocmai de aceea, primul meu impuls este să resping cotele, pentru că ar lua din strălucirea și valoarea individuală a fiecăruia dintre noi, mulți primind, poate, ceea ce nu li se cuvine. Știm stereotipurile din societatea noastră privind rolul femeii, mecanismele din organizațiile politice, existența culturii liderului bărbat. Sunt un coleg care am muncit alături de PNL, format la organizația de tineret a PNL, mi-am pus energia, devotamentul și cunoștințele în acest partid, astfel reușind să fac politică la nivel înalt.
Sper ca organizația dvs, doamnelor și domnișoarelor, să fie un prilej de proiecte importante, cu întâlniri și comunicări, prilejul mult așteptat de multe dintre voi de a accede într-o funcție importantă. Femeia are în societatea noastră un statut aparte, nu într-un sens pozitiv, din păcate. Din acest motiv, aceste cote despre care vorbim par o formă de egoism, nefiind accesibile tuturor femeilor. O organizație de femei trebuie să fie preocupată de proiectele partidului, dar mai ales de ridicarea condiției femeii în România. Am rugîmintea de a veni cu proiecte importante de a repune femeia acolo unde merită, îmi doresc ca organizația noastră să fie implicată în asemenea proiecte, pentru că doar astfel putem obține succesul. Am construit cu colegii o organizație puternică, am făcut compromisuri care nu îmi erau la îndemână pentru a schimba în bine viața cetățenilor acestui județ. Aștept de la dvs, ca organizație de femei, dăruire, implicare și devotament în totalitate (Dan MOTREANU, președinte filiala PNL Giurgiu)
Momentul este unul semnificativ pentru femeile din organizația noastră. În momentele de glorie, organizația județeană a PNL Giurgiu a avut o „divizie” de doamne și domnișoare foarte implicate în munca de partid. Lucrurile bune care au început cu rezultatele foarte bune de la ultimele alegeri cred că vor continua și vă mulțumesc anticipat pentru ceea ce veți face în continuare în această formulă extrem de semnificativă pentru viața politică a județului Giurgiu. Câteva motive suplimentare de încurajare: în toate sondajele de opinie, politica și administrația sunt cumva luate „la pachet” și dacă avem colegi care sub comanda dlui președinte Motreanu au demonstrat că se poate face politică în favoarea cetățeanului, de o manieră convingătoare, și administrația se situează, cumva, la același nivel. De anul viitor veți vedea multe proiecte ce se vor transfera de pe planșetă în realitate, în teren. O felicit pe doamna vicepreședinte, o asigur de tot concursul CJ Giurgiu, pentru toate activitățile. Puteti conta pe noi pentru proiecte ce vizează persoanele vulnerabile. Persoanele de calitate apreciază altfel activitatea noastră. Avem însă și persoane care nu fac parte neapărat din prietenii noștri, dar al căror principal adversar este singurătatea. Lor trebuie să ne adresăm în primul rând.
Sub guvernarea liberală, România va semna, cât de curând, intrarea în Schengen, ceea ce înseamnă rezultate excepționale pentru ultimii 30 de ani. Județul Giurgiu, cel puțin, a avut parte de un parcurs excepțional, față de așteptările celor mai optimiști susținători. Avem investiții publice de peste un miliard de euro, în infrastructura mare. Toate acestea vor avea un singur rezultat: un nivel de trai mai bun, o mai bună dezvoltare a județului. Vă rog să rămâneți în continuare în echipa politică și de administrație a județului, pentru a construi un județ așa cum ne dorim cu toții, așa cum am visat, pentru noi și pentru copiii noștri.
Am cea mai mare încredere în echipa pe care o vom avea, indiferent de componența ei, și vă asigur de tot sprijinul meu pe viitor în orice proiect veți depune (Dumitru BEIANU, președinte Consiliul Județean Giurgiu)
Organizațiile speciale au un rol foarte important în Partidul Naţional Liberal și trebuie să fie un motor al sustinerii unor politici pentru anumite categorii. Cred că alături de primarii nostri, Organizația Femeilor Liberale are un rol deosebit de important în a asculta, recepționa și întelege nevoile și problemele femeilor din România și a găsi soluții.
În România, una din patru românce a fost agresată fizic sau sexual de actualul sau fostul partener. 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie au fost înregistrate în 2021. 38 de femei și două fete minore au fost ucise de partener sau membri ai familiei iar 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie.
Prin Programul național integrat pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, s-au înființat 42 de locuințe protejate, în toate județele din România, iar peste 5.000 de victime au beneficiat de protecție și suport.
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 sunt românce. Mamele minore trebuie reintegrare la școală, inclusiv prin implicarea primarilor.
De aceea cred că #educația este una dintre soluții pentru că aduce în primul rând independență. Educația ne aduce o #profesie și, deci, independență financiară. Profesia pentru o femeie este importantă din mai multe rațiuni: oferă un viitor, oferă independență, oferă împlinire și oferă bunăstare familiei până la urmă. De altfel, pentru bunăstarea unei familii există atunci când atât soțul, cât și soția au venituri. Este încă un motiv pentru a avea salarii egale dar și pentru a asigura femeilor posibilitatea să se întoarcă la muncă.
De aceea este important să avem, de exemplu, politici prin care să susținem reîntoarcerea femeilor la profesia pe care au practicat-o înainte de a deveni mame. Mă refer la ”școala după școală” sau la grădinițele și creșele cu program prelungit.
Este importantă implicarea autorităților locale pentru atragerea de fonduri necesare unor astfel de proiecte. Sunt mulți primari care se zbat pentru astfel de proiecte, dar sunt și situații în care lucrurile ar trebui îmbunătățite.
Cred important să avem plată egală la muncă egală, unul din principiile clare din Tratatul UE (TFUE). Pe hârtie, România nu stă rău la acest capitol, diferența ar fi de doar 2,4%, sub media UE, potrivit statisticilor europene. Însă, diferența în sectorul privat este de 10%, iar la stat de 0,2%, pentru că la stat fiecare angajat are un coeficient stabilit prin lege, care se înmulțește cu salariul minim pe economie.
O altă problemă foarte importantă este cea a dicriminării, a stereotipurilor, condiția femeii în societatea românească. De aceea, rolul femeilor este unul dintre subiectele sensibile din societatea actuală. Filiala PNLGiurgiu este una dintre excepțiile fericite. Avem o femeie parlamentar din trei parlamentari. Vicepreședinte al CJ este Elisabeta Mihalcea, care s-a implicat în politică după ce a lucrat în mediul privat. De asemenea, avem două consiliere județene, pe Alina Meclea și pe Dana Andreea Danciu (Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu).
Vă mulțumesc pentru invitație, și sunt onorată să mă aflu, după aproape cinci ani, în județul dvs, pentru alegerile OFL Giurgiu. În ultima perioadă, am participat la aproape toate ședințele de filiale din țară, și vreau să vă spun că sunteți prima filială în care procentul de prezență este de 100%. Felicitări! Nu ar trebui să ne mire, pentru că aveți la conducere cel mai bun organizator pe care PNL l-a avut vreodată: domnul președinte Dan Motreanu. Vă mulțumesc pentru culoarea galbenă din Giurgiu, la care puțini au sperat, și pentru faptul că pentru mine sunteți un model în ceea ce privește PNL.
Vă invidiez, doamnelor, pentru că aveți niște lideri care fac din PNL partidul care este acolo unde merită să fie: la conducerea României, pentru că România merită un asemenea partid la guvernare. PNL, în condiții și situații grele, este singurul care prin doctrina sa poate face bine României. Coaliția nefirească de azi există pentru că PNL știe să pună mai presus de orice interesul țării, făcând asta de-a lungul istoriei, dar trebuie să facem ce e mai bine pentru cetățenii noștri, pentru țara noastră, și poate că românii vor realiza că PNL merită să fie singur la guvernare, pentru mai binele țării. Vă mulțumesc, doamnelor, că vă implicați în politică, pentru că ar trebui o mai mare implicare, iar din partea conducerii veți avea toată susținerea.
Ella nu va fi șefa organizației, ci liderul și prietenul vostru, alături de care veți forma o echipă alături de care veți avea succese și veți fi în continuare pe primul loc (Lidia CONSTANTINESCU, vicepreședinte OFL)
„Pentru mine, după acest periplu prin țară este o bucurie să constat, într-o organizație din sudul țării, faptul că galbenul creează o bucurie pentru ceea ce altă dată ne era greu să credem că în Giurgiu s-ar putea întâmpla: PNL să câștige alegerile! Fără îndoială, este meritul lui Dan Motreanu, un exemplu de organizare, mereu existând comparații între dumnealui și Vasile Blaga! Traversăm un moment greu, cu PNL la guvernare, și trebuie să ne amintim o serie de obiective ale noastre ca oameni politici. S-a simțit la Giurgiu că este cel mai mare partid de dreapta din România, cum s-a simțit și în alte foste fiefuri PSD. Primii votanți și cei care răspândesc politica liberală sunteți dvs. Primii cu care trebuie să discutăm, să îi ascultăm, sunteți dvs, apoi comunitățile din care faceți parte. Campaniile electorale nu sunt o dată la patru ani, ci în permanență. Vreau să vă mai spun că am încredere în dvs, pentru că femeile sunt dedicate, și duc la bun sfârșit ceea ce își propun! (Deputat PNL Cristina TRĂILĂ)
Este o deosebită onoare să mă aflu alături de dvs. Doamnelor, organizația din care dvs faceși parte nu este o organizație satelit a PNL, ci una foarte importantă, atât în campanie, cât mai ales în activitatea de elaborare de politici pentru comunitățile pe care le reprezentanți. De ce este importantă promovarea femeilor? Nu este o întrebare necesară după 30 de ani de democrație, într-o societate reprezentată de mai mult de jumătate de femei. Avem obiective comune, dar nevoie specifice pe care le putem aborda personalizat. Este importantă reglementarea cotelor de gen în reprezentarea la nivel decizional. Sunt convinsă că doamna Mihalcea știe ce misiune importantă și grea are, dar sunt convinsă că o va primi cu responsabilitate, seriozitate, și alături de dvs își va atinge obiectivele propuse. Să nu vă temeți de concurență, și să țineți oamenii și femeile puternice aproape, pentru că doar așa vă puteți realiza obiectivele! (Luminița POPESCU, secretar de stat în Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați)
Nu în ultimul rând, candidata la funcția de președinte a Organizației Femeilor Liberale Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, a avut un discurs îndelung aplaudat și apreciat de participantele din sală.
„Femeile n-au de-a face cu politica. Asta e treabă de bărbat.” Nu vă sună cunoscut? Nu spunea și Caragiale: „Zoe, fii bărbată!”? Căci dacă ești femeie, „răbdare și tutun”.
Ieri, 25 noiembrie, lumea a marcat „Ziua pentru eliminarea violenței asupra femeilor”. Anul trecut 69 de femei au murit în urma violenței domestice. Anul acesta au fost 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică.
Am ascultat-o ieri pe doamna Președinte a Senatului, Alina Gorghiu, care spunea ca Anticamera Violenței Domestice este Femeia la Cratiță. Femeile românce ocupă primul loc la nivel european la munca casnică. Educația este fundația unei societăți sănătoase. Educația generează locuri de muncă. Educația oferă o viață bună, decentă.
La preluarea mandului de vicepreședinte, am primit ca atribuții, cea mai importantă, revitalizarea sistemului educațional tehnic, în județul Giurgiu. Prin prisma meseriei pe care o am, îmi plac cifrele, și azi, cu permisiunea dvs, le voi prezenta:
1. 14 unități de învățământ din județul Giurgiu vor beneficia de masă caldă
2. 5070 de prescolari și elevi din familii vulnerabile din județul Giurgiu se află pe lista beneficiarilor voucherelor de 500 lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
3. Înființarea sistemului dual tehnic cu 6 calificări distincte
4. Dublarea numărului de elevi școlarizați în învățămantul profesional: 168 elevi în clasa XI a, 409 elevi în clasa a IX a
5. 6 campanii de promovare a școlilor profesionale desfășurate în anii 2021-2022, 54 de școli în județul Giurgiu în anul 2021, în anul 2022 sunt în județ 55 clase vizitate în 2022, aducându-i alături de noi pe Bosch Romania, CTPark, Agroconcept, importator unic New Holland
6. 636 elevi și 168 de cadre didactice premiate de Consiliul Județean în cei doi ani
7. Parteneriat încheiat cu Universitatea Politehnica București pentru pregătirea celor care au susținut examenul de bacalaureat
8. 2000 de ghiozdane oferite copiilor din medii defavorizate
9. 27 de unități de învățământ din județul Giurgiu, vor primi finanțare prin PNRR pentru reducerea abandonului scolar
Pentru conducerea Partidului Național Liberal Giurgiu, educația este o componentă primordială. Pentru noi, femeile, cele responsabile în majoritatea familiilor cu educația, este o prioritate zero.
Stimate colege, îmi doresc ca în acest mandat, de președinte al OFL Giurgiu, pe care îl voi primi cu votul dumneavoastră, să demonstrăm că suntem o forță. Pentru că suntem. O forță de nebănuit, care poate schimba lumea, poate muta munții din loc și poate produce impact real în viețile oamenilor.
Forța noastră, a tuturor, cumulată poate însemna o transformare pentru județul Giurgiu. Avem sprijinul politic și îi mulțumesc pe această cale domnului președinte Dan Motreanu pentru tot suportul. Avem primari, avem Consiliul Județean, consilieri locali și județeni. Avem un județ pe care trebuie și putem să îl reconstruim împreună.
Vin în fața dumneavoastră cu foarte multe idei, cu proiecte pe toate direcțiile, de la educație, la antreprenoriat, cu lucruri pe care doar noi femeile le putem face. Nu singure, ci cu sprijinul tuturor bărbaților din jurul nostru.
După exercitarea votului, noul birou de conducere al organizației județene a femeilor liberale din Giurgiu arată astfel:
Președinte – Elisabeta MIHALCEA (Giurgiu)
Prim-vicepreședinți: Aurelia GRUIANU (Cosoba), Gabriela MIHALAȘCU (Giurgiu)
Secretar general: Dana-Andreea DANCIU (Giurgiu)
Vicepreședinți: Laurenția ȘTEFAN (Putineiu), Constantina MUNTEAN (Herăști), Ana COSTIN (Joița), Irina Denisa GOGOR (Vedea), Niculina NEAGU (Oinacu), Virginia CRIȘCOTĂ (Florești-Stoenești), Doina VOICU (Florești-Stoenești), Georgeta MIHUȚ (Giurgiu), Elena Irina POPA (Călugăreni)
Secretar general adjunct: Roxana Ancuța APOSTOL (Oinacu)
Trezorier: Violeta CHIRAN (Giurgiu)