15.2 C
Giurgiu
duminică,8 septembrie 2024
spot_img

Invitată la ședința Comitetului de Coordonare Județean OFL Giurgiu, deputatul PNL Gabriela HORGA: „Filiala PNL Giurgiu este o excepție fericită în privința reprezentării femeilor în politică”

Alături de cele 210 delegate la ședința Comitetului de Coordonare Județean OFL Giurgiu de sâmbătă, 26 noiembrie, deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga a avut, în cadrul discursului său, o serie de puncte importante ce privesc în primul rând statutul femeii în societatea modernă.

„Organizațiile speciale au un rol foarte important în Partidul Naţional Liberal și trebuie să fie un motor al susținerii unor politici pentru anumite categorii. Cred că alături de primarii noștri, Organizația Femeilor Liberale are un rol deosebit de important în a asculta, recepționa și întelege nevoile și problemele femeilor din România și a găsi soluții.

În România, una din patru românce a fost agresată fizic sau sexual de actualul sau fostul partener. 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie au fost înregistrate în 2021. 38 de femei și două fete minore au fost ucise de partener sau membri ai familiei iar 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie.

Prin Programul național integrat pentru sprijinirea victimelor violenței domestice, s-au înființat 42 de locuințe protejate, în toate județele din România, iar peste 5.000 de victime au beneficiat de protecție și suport.

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 sunt românce. Mamele minore trebuie reintegrare la școală, inclusiv prin implicarea primarilor.

De aceea cred că educația este una dintre soluții pentru că aduce în primul rând independență. Educația ne aduce o profesie și, deci, independență financiară. Profesia pentru o femeie este importantă din mai multe rațiuni: oferă un viitor, oferă independență, oferă împlinire și oferă bunăstare familiei până la urmă. De altfel, pentru bunăstarea unei familii există atunci când atât soțul, cât și soția au venituri. Este încă un motiv pentru a avea salarii egale dar și pentru a asigura femeilor posibilitatea să se întoarcă la muncă.

De aceea este important să avem, de exemplu, politici prin care să susținem reîntoarcerea femeilor la profesia pe care au practicat-o înainte de a deveni mame. Mă refer la ”școala după școală” sau la grădinițele și creșele cu program prelungit.

Este importantă implicarea autorităților locale pentru atragerea de fonduri necesare unor astfel de proiecte. Sunt mulți primari care se zbat pentru astfel de proiecte, dar sunt și situații în care lucrurile ar trebui îmbunătățite.

Cred că este important să avem plată egală la muncă egală, unul din principiile clare din Tratatul UE (TFUE). Pe hârtie, România nu stă rău la acest capitol, diferența ar fi de doar 2,4%, sub media UE, potrivit statisticilor europene. Însă, diferența în sectorul privat este de 10%, iar la stat de 0,2%, pentru că la stat fiecare angajat are un coeficient stabilit prin lege, care se înmulțește cu salariul minim pe economie.

O altă problemă foarte importantă este cea a dicriminării, a stereotipurilor, condiția femeii în societatea românească. De aceea, femeilor este unul dintre subiectele sensibile din societatea actuală.

M-am întrebat, deseori, cum putem găsi echilibrul între ideea că lucrurile trebuie să se întâmple de la sine și ideea că este nevoie de un fel de intervenție, pentru că trebuie să existe șanse egale pentru a promova, pentru accede în anumite funcții, pentru femeia manager, femeia profesor, femeia medic, femeia politician, în orice profesie pe care o alegem.

Așa ajungem la discuția referitoare la cotele de gen. Nu am fost întotdeauna o adeptă a unor astfel de soluții. Însă, observăm că lucrurile nu se rezolvă de la sine, este necesară intervenția legiuitorului.

De altfel, este suficient să ne uităm la rezultatele alegerilor parlamentare din 2020. La Senat au fost ales 21 de femei din 136 de parlamentari, sau 15,44%, iar în Camera Deputaților 61 de femei din 330 de parlamentari, sau 18,54%. În total, 82 de femei din 466 de parlamentari, adică 17,59%.

Așa s-a ajuns să discutăm despre sprijinirea inițiativei legislative privind introducerea unei cote minime de 33% pentru reprezentarea femeilor și bărbaților în Parlament, recent adoptată de Senat sau a celei care prevede introducerea unei cote de 30% la alegerile locale și în consiliile de administrație.

Filiala PNL Giurgiu este una dintre excepțiile fericite. Avem o femeie parlamentar din trei parlamentari. Vicepreședinte al CJ este Elisabeta Mihalcea, care s-a implicat în politică după ce a lucrat în mediul privat. De asemenea, avem două consiliere județene, pe Alina Meclea și pe Dana Andreea Danciu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole