10 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

Eveniment festiv la Giurgiu miercuri, 10 noiembrie: Ambasadorul Republicii Franceze vizitează municipiul nostru

La 14 noiembrie 1916 oraşul Giurgiu a fost ocupat de armatele Puterilor Centrale (contingente germane, austro-ungare, bulgăre şi turce), jefuit şi incendiat, suferind pierderi uriaşe (cca 50% dintre locuinţe distruse!).
După doi ani de la invazie, la 10 noiembrei 1918, oraşul a fost eliberat de Armata Franceză a Dunării, condusă de generalul M.M. Berthelot . Ulterior, Giurgiu a fost decorat de Guvernul Franţei cu “Crucea de război”, fiind considerat oraş – erou. Decoraţia i-a fost înmânată în octombrie 1922, cu ocazia vizitei delegaţiei militare franceze ce fusese invitată la Serbările Încoronării. Pentru realizarea idealului Marii Uniri s-au jertfit nenumăraţi giurgiuveni, numai din oraş pierind peste 400 de locuitori.

În acest context, la aniversarea a 103 ani de la acest eveniment, ambasadorul Republicii Franceze la București, doamna Laurence Auer, va fi oaspetele autorităților publice locale: Prefectul Județului, Aneta Matei, Președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu și Primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu.

Ziua de 10 noiembrie va fi încheiată cu un ceremonie militară de depunere coroane de flori la Monumentul Armatei Franceze a Dunării în Parcul Alei (Monumentul Ostașilor Francezi), precum și de două vizite în Muzeul Județean „Teohari Antonescu” și la Școala de Muzică și Arte Plastice „Victor Karpis” din municipiu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole