13.2 C
Giurgiu
vineri,1 decembrie 2023
spot_img

Europarlamentarul giurgiuvean, liberalul Dan MOTREANU, poziție importantă în PPE

De curând, europarlamentarul giurgiuvean, liberalul Dan Motreanu a fost numit raportor din partea PPE pe dosarul ”Valorificarea talentelor în Europa: un nou impuls pentru regiunile UE”.

Este un proiect extrem de important care urmărește elaborarea unor politici, măsuri prin care Uniunea Europeană să răspundă provocărilor generate de declinul demografic, cum ar fi îmbătrînirea populației și plecarea tinerilor, scăderea forței de muncă, ponderea mică a persoanelor cu studii din anumite regiuni, precum si decalajul tot mai accentuat dintre zonele urbane și cele rurale.

Astăzi, in Europa sunt afectate 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic, spunea Dan Motreanu, la scurt timp după această numire.

Comisia Europeană a lansat un mecanism de prin care își propune să sprijine regiunile UE afectate de scăderea populației în vârstă de muncă.

Anul acesta, va fi lansat un proiect-pilot prin care aceste regiuni vor fi ajutate să dezvolte și să pună în aplicare strategii și să identifice proiecte pentru formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați.

O altă inițiativă va viza sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece să investească în dezvoltarea talentelor prin intermediul unor politici adaptate, bazate pe realitatea locului, mai afirma europarlamentarul liberal.

Statele membre vor fi sprijinite, la cerere, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme la nivel național și regional, necesare pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale.

Invoarea și oportunitățile de locuri de muncă de înaltă calificare vor fi stimulate prin programele politicii de coeziune și investițiile interregionale pentru inovare.

În cadrul ”Inițiativei urbane europene”, va fi lansată o nouă cerere de propuneri pentru acțiuni inovatoare. Vor fi testate soluții destinate orașelor în declin care caută soluții pentru formarea, păstrarea și atragerea lucrătorilor calificați, a încheiat Dan Motreanu.

Toate reacţiile:

321Ella Mihalcea, Dumitru Beianu şi alţi 319

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole