16 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Doar la Giurgiu se poate: Regulament pentru un centru de agrement ce nu funcționează!

Înființat în anul 2016, și deschis oficial pe data de 2 mai a acelui an, Centrul de Agrement Canal Cama face parte dintr-un proiect amplu derulat la acea vreme de Primăria Municipiului Giurgiu, denumit „Amenajare spațiu de agrement pe Canal Cama, adiacent Pod Bizetz – Municipiul Giurgiu”.

Doar că, în ședința de joi a aleșilor locali, aceștia se vor confrunta cu o ironie: trebuie să aprobe un Proiect de hotărâre privind aprobarea completării Regulamentului de închiriere a ambarcațiunilor de agrement fără motor din incinta Centrului de Agrement Canal Cama, în condițiile în care acest Centru arată ca după un război. Al ego-urilor, al răzbunării sau al nepăsării. De câteva luni de zile, Centrul de Agrement Canal Cama zace în uitare, în abandon, pontonul fiind într-o stare avansată de degradare.

„Lucrările de șantier cuprind o amenajare a malului pe o distanță de aproape 120 m, amenajare care va cuprinde o zonă pietonală, de petrecere a timpului liber, câteva spații de vânzare produse specifice Dunării, scări așezate în forma de amfiteatru, iar jos la nivelul apei va fi un ponton unde vor putea fi organizate diverse activități culturale sau vor putea fi ancorate bărci fără motor. De reținut este faptul că prin aceste amenajări incluse în cele două proiecte, pe această parte a canalului Sf. Gheorghe sau Cama, nu vor fi ambarcațiuni cu motor, toate ambarcațiunile vor fi cu vâsle, ambarcațiuni de tip hidrobiciclete, ceea ce va transforma locația respectivă într-o zonă fără zgomot, mai ales că se afla în apropierea Cetății Giurgiu – zona istorică a municipiului Giurgiu”, preciza, la vremea demarării lucrărilor de amenajare, primarul Nicolae Barbu.

Anii au trecut, și mii de giurgiuveni – și nu numai – s-au bucurat de câteva zeci de minute (cât dura închirierea unei astfel de ambarcațiuni de agrement) mai cu seamă în zilele caniculare. Doar anul 2020 a fost unul în care nu s-au plimbat aceste bărcuțe pe canal, din cauza pandemiei de COVID 19.

Giurgiuvenii au sperat ca anul acesta, având în vedere relaxările din ultimele luni, să poată lua, din nou, drumul Canalului Cama, pentru acele mici plimbări pe apă. Doar că surpriza nu a întârziat să apară. Și vorbim aici despre o surpriză neplăcută, pentru că pontonul de la care ar fi trebuit să se pornească în plimbare zace abandonat, pe jumătate fără platformă și cu o parte a sa scufundată sub nivelul apei. De asemenea, doar în anumite zone s-a tuns vegetația, în rest ciulinii și bălăriile creând o imagine dezolantă, de zonă abandonată. Și panglicile legate (pentru a arăta că accesul este interzis), dar și poarta de acces către ponton blocată, demonstrează că plimbările de relaxare pe apă nu se vor relua prea curând.

De altfel, există zvonuri cum că acest Centru de Agrement nu va mai fi funcțional, întrucât ar exista niște probleme cu privire la construirea digului-stăvilar, care nu ar avea aprobările necesare de la cei de la Apele Române.

Din păcate, sume importante de bani se duc pe Apa Sâmbetei, iar giurgiuvenii sunt, iată, privați de o modalitate de petrecere a timpului liber în spațiu deschis. Singura modalitate de relaxare, acum, este pescuitul în zonă. Atunci când „mușcă” ceva, la norocul fiecăruia. Doar câțiva împătimiți ai undiței mai calcă prin apropierea canalului ce, odinioară, era traversat de hidrobiciclete și bărci cu vâsle…

Culmea este că, așa cum precizam în debutul materialului nostru, aleșii locali discută și aprobă, cel mai probabil, joi, 29 iulie, în ședință ordinară, tocmai un regulament care vizează acest Canal. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, în final, cu această investiție, însă șansele ca ea să fie redată publicului prea curând sunt destul de reduse, având în vedere că sezonul cald se va încheia în doar două luni

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole