18.1 C
Giurgiu
sâmbătă,13 aprilie 2024
spot_img

Digitalizarea României începe la Oinacu! (GALERIE FOTO)

Preț de câteva ore, ministrul Digitalizării, Cercetării și Inovării a fost prezent la Oinacu, pentru a da startul campaniei de informare „Caravana digitalizării”, campanie ce se derulează la nivel național și al cărei principal obiectiv este sprijinirea autorităților publice locale, în special cele din mediul rural, să implementeze proiectul ghiseul.ro.

În vizita sa, ministrul a fost însoțit de o importantă delegație: subsecretarul de stat Eduard Mititelu, Diana Crețu (director de cabinet) și directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan. Alături de aceștia s-au aflat vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea, și deputatul PNL Giurgiu, Alexandru Andrei.

Primul punct pe ordinea de zi a întâlnirii a fost vizitarea Oficiului poștal din localitate, proaspăt amenajat într-un spațiu nou, mai generos, în care locuitorii comunei Oinacu beneficiază și de un fel de sală de așteptare în zilele cu vreme neprielnică.

Apoi, atât oaspeții, cât și gazdele au făcut o serie de declarații de presă:

„În urma demersurilor reprezentanților Ministerului Digitalizării, Cercetării și Inovării, demarăm astăzi (n.r. vineri, 30 septembrie) un proiect pilot legat de digitalizare. Îi mulțumesc domnului primar pentru deschiderea arătată, pentru că acest proiect se adresează în mare parte autorităților publice locale” – vicepreședinte Consiliul Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea

Mă bucur de prezența domnului ministru astăzi, alături de noi, în comuna Oinacu. Această întâlnire are loc la inițiativa domniei sale, de aceea este cu atât mai lăudabil acest lucru, pentru a veni să discutăm despre proiectele viitoare. Așa cum știm cu toții, trăim într-o eră a digitalizării, și este foarte bine venită această întâlnire. Ne dorim ca Giurgiu să fie printre primele județe care să înceapă să implementeze acest program pilot. Ne dorim ca pe viitor, alături de CJ, de parlamentari, de primarii noștri, de toți cei angrenați în administrația publică, împreună cu Ministerul Digitalizării, să reușim să implementăm aceste proiecte. Îi asigur pe locuitorii comunei Oinacu și ai județului Giurgiu de sprijinul nostru necondiționat, și ne dorim ca, peste o vreme, să spunem că suntem fruntași la acest capitol” – deputat PNL Giurgiu, Alexandru Andrei

Ne bucurăm că ne-am ținut de cuvânt, și anume să începem această caravană a digitalizării în județul Giurgiu, la Oinacu. Principalul criteriu a fost că aici sunt oameni care fac treabă pentru cetățeni. Aveți un primar tânăr, o administrație locală performantă care, în doi ani, cu sprijinul CJ, al parlamentarilor PNL Giurgiu, au făcut lucruri realmente impresionante. Digitalizarea, explicată simplist, ne face viața mai ușoară, dă o calitate a vieții mult mai bună, pentru că nu mai trebuie să umblăm după hârtii, după dosarul cu șină, iar statul nu ne mai cere mai mult de o dată (așa ar fi ideal), date despre noi. După aceea, instituțiile statului trebuie să își facă treaba și să comunice între ele. Suntem foarte încrezători, vrem să aflăm nevoile comunei Oinacu, să găsim soluții pentru a avea acces la ghiseul.ro, și alte proiecte.” – Ministrul Digitalizării, Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja

„Caravana digitalizării este un proiect ce implică introducerea și implementarea sistemului ghiseul.ro în mediul rural, un sistem pe care Primăria Oinacu îl va implementa începând cu zilele următoare.
De la preluarea mandatului meu de primar, de acum doi ani, s-au făcut pași importanți în această direcție, dacă ținem cont de faptul că în 2020 digitalizarea la nivelul Primăriei Oinacu era aproape de zero. Un proiect important, depus pe PNRR pe componenta 10, este „Managementul documentelor interne”, ce vizează digitalizarea documentelor interne, montarea a 10 panouri informative în stațiile de autobuz și în alte spații publice, extinderea sistemului de supraveghere cu încă 67 de camere și implementarea, la nivel de comună, a sistemelor GIS și RENNS.
De asemenea, alte 13 proiecte – ce sper că vor fi implementate în viitorul apropiat – se află în diferite stadii, iar finanțările vin din mai toate programele de finanțare: PNRR, CNI, Anghel Saligny, AFM etc.
Ghiseul.ro, cel mai important segment de digitalizare pentru comuna noastră, va reprezenta un beneficiu important în primul rând pentru cei care lucrează în afara țării, aceștia nemaifiind nevoiți să trimită bani în țară și să apeleze la terțe persoane care să le facă diverse plăți la sediul Primăriei.
De asemenea, tot în sectorul acesta, al digitalizării, îmi doresc să implementez un program în cadrul Primăriei, prin care diferite documente (adeverințe, avize) să fie eliberate on-line, scurtând astfel timpii de așteptare pentru solicitanți. Vă mulțumesc, și cred că sunteți primul ministru care vine în comune pentru a vedea ce probleme au primarii, cu ce se confruntă.
” – Primarul comunei Oinacu, Fabian Țîrcă.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole