12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Deputatul PNL Giurgiu, Gabriela HORGA, alături de președintele PNL Giurgiu, Dan MOTREANU, oaspeți ai Festivalului „Mugurel de sălcioară”

Sâmbătă, 8 aprilie, în ajunul Sărbătorii Floriilor, primarul liberal Ion Manolache i-a avut oaspeți de seamă în comună, la festivalul județean al obiceiurilor de primăvară „Mugurel de sălcioară”, pe deputatul PNL Giurgiu Gabriela Horga și pe președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu.

Festivalul, dedicat obiceiurilor practicate de români și de bulgari în satele din zona de nord a fostului județ Vlașca, a avut loc în curtea bisericii din Herăști, monument istoric ridicat la 1644.

Copiii din Herăști și sate învecinate, îmbrăcați în costume tradiționale și având coșuri cu flori, ouă și ramuri de salcie, au cântat cântece precum Lazărul, Floriile sau cântece specifice comunității bulgare.

Localitatea Herăști este atestată documentar din vremea lui Mircea cel Bătrân, iar biserica multiseculară face parte dintr-un ansamblu, alături de casa familiei Năsturel-Herescu (1640–1642).

Deși satul românesc se transformă și trăim intr-o societate modernă, este important ca, în special, cei mici să cunoască și sa păstreze tradițiile locale și naționale.

De asemenea, la monumentul Casa de Piatră din Herăști a avut loc o expoziție a studenților de anul II de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București, ce au propus soluții arhitecturale în mediul rural pentru valorificarea potențialului zonei, menținerea unui echilibru între vechi și nou, între tradițional și modern, dar și care să țină cont de nevoile comunității. Comuna era, astfel, plină de tineri și studenți care o vizitau.

Prin astfel de actiuni județul Giurgiu își poate atinge adevăratul potențial.

Felicitări tuturor organizatorilor! afirma, la scurt timp după finalizarea evenimentului, deputatul liberal Gabriela Horga.

La rândul său, președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, preciza:

Am fost prezent la festivalul județean ”Mugurel de sălcioară”, organizat la Herăști și dedicat obiceiurilor de primăvară.

Grupuri de copii ne-au bucurat inimile cu cântece precum Floriile, Lazărul sau lucrări care aparțin tradiției comunității bulgare. Împreună cu reprezentantele OFL Giurgiu, le-am împărțit copiilor dulciuri.

Alături de Gabriela Horga și Dan Motreanu au fost și primarul comunei Oinacu, Fabian Țîrcă (secretar general al PNL Giurgiu) și deputatul PNL Giurgiu, Alexandru Andrei.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole