Recent, a fost publicată lista proiectelor din județul Giurgiu ce vor primi finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny”. Pe această listă, cu două proiecte de modernizare, se află comuna Malu, condusă de liberalul Mirel Jantea.
„Multumită conducerii PNL, domnului Dan Motreanu, domnilor parlamentari Alexandru Andrei, Toma Petcu, Gabriela Horga, care s-au ocupat de grijile noastre, ale primarilor, am reușit să obțin două proiecte pe Programul Național „Anghel Saligny”.
Este vorba despre un proiect de refacere totală a sistemului de alimentare cu apă potabilă în comună (rețea, pompe, stații) care erau învechite și nu mai asigurau la standarde alimentarea cu apă a locuitorilor, valoare 12,8 milioane lei. Mă bucură faptul că locuitorii comunei au înțeles că avem nevoie să evoluăm, astfel că, dacă la început sub 50 % dintre cetățeni erau racordați la rețeaua de apă, iată că astăzi vorbim de peste 90% dintre locuințe. În aceste condiții, era nevoie de modernizarea celor trei pompe și a întregului sistem, care era subdimensionat, și care, din păcate, este afectat și de seceta prelungită a acestui an.
Un al doilea proiect important, câștigat de comuna noastră, este cel de modernizare prin asfaltare a unui drum din izlazul comunal, lungime 6,4 km, ce face legătura între zona de dig și comună. Până de curând, acest drum era pietruit, an de an, din fondurile ce proveneau din chiriile încasate de la cetățenii care au primit teren în izlaz”.
Ca majoritatea primarilor, și Mirel Jantea a încercat să se „cârpească”, pentru a mai face câte ceva prin comună, în condițiile unei situații grele impuse de creșterile de prețuri la carburanți și la energie. Astfel, în așteptarea rectificării bugetare, s-a ocupat de igienizarea comunei, în primul rând, fiind o localitate traversată de un important drum național ce leagă județele Giurgiu și Teleorman.
„Sper ca cetățenii comunei să înțeleagă și să încerce să respecte niște reguli minime, în sensul de a nu mai arunca peste tot gunoaie, pet-uri etc. Am avut, din păcate, depozitări de gunoaie în tot felul de locuri, și am fost nevoiți, astfel, să facem niște cheltuieli ale unor sume ce puteau avea altă destinație, mult mai benefică locuitorilor. Fac un apel la locuitorii din Malu să nu mai arunce peste tot pet-urile, în condițiile în care firma de colectare trece, o dată la două săptămâni, prin comuna noastră, și colectează GRATUIT aceste deșeuri reciclabile”, spunea primarul Jantea.
Lăsând deoparte dezamăgirea produsă de unii dintre consătenii săi, primarul comunei Malu a ținut să ne precizeze faptul că, în toată această nebunie a incertitudinilor, o veste bună se profilează: în scurt timp, comuna Malu va fi racordată la rețeaua de gaze naturale.
„Am semnat contractul de finanțare al acestui proiect, avem deci finanțarea, și săptămâna viitoare (n.r. sfârșitul lunii august), după ce proiectanții noștri se întorc din concediu, vom da drumul la licitație. În aceste condiții, anul viitor vom avea finalizată rețeaua principală de gaze naturală. Și aici am o satisfacție: majoritatea cetățenilor, deși situația internațională este neclară, își doresc și acest semn al modernizării și al creșterii calității vieții. Chiar și cei în vârstă, își doresc gaze, deoarece nu are cine să le aducă butelia acasă. Am mers, alături de angajații Primăriei, din poartă în poartă, pentru a strânge semnături de la locuitorii comunei, iar feed-back-ul a fost unul aproape neașteptat: 90% dintre locuitori își doresc gaze naturale, iar procentul cred că putea fi mai mare, dar nu am găsit o parte dintre locuitori acasă”, mai preciza primarul comunei Malu, Mirel Jantea.