16 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Ard viile la Greaca, iar autoritățile habar nu au…!

Recent, am primit pe adresa redacției mai multe filmulețe (ce vor fi redate în continuare) ce înfățișau adevărate incendii la marginea comunei Greaca. La cele mai multe dintre ele au intervenit pompierii de la Punctul de lucru din comună, însă pagubele au fost, de fiecare dată, destul de însemnate. Norocul cel mare al locuitorilor comunei a fost, dacă putem spune așa, faptul că focurile s-au oprit, cumva, la marginea localității, nefiind afectate locuințele…Însă aerul a fost, de cele mai multe ori, de nerespirat! Mai mult, alți cetățeni ne spuneau că este posibil ca focurile să fi pornit de la depozitele de deșeuri menajere, depozite ilegale, aflate în imediata apropiere! Acolo, pentru a se ascunde urmele, se pare că „binevoitori” ar fi incendiat acele zeci de kilograme de resturi, aruncate de-a valma pe câmp, lucru despre care am scris cu puțin timp în urmă.

Pentru a verifica cele semnalate de cititorii noștri, ne-am deplasat în comună, în locurile indicate de ei, iar imaginea care ne-a izbit a fost una de coșmar, sau desprinsă din vreun film SF: hectare întregi de teren pârjolite, arbori și arbuști arși, chiar și câteva mii de metri pătrați de viță de vie, aflată pe șpalieri…Toate, carbonizate de focurile puse la baza versantului de deal, de încă nu se știe cu exactitate cine…dar pagubele sunt, repetăm destul de mari.

„Mi-a ars via, era pe rod…Acum, ca să o readuc la stadiul de acum câteva săptămâni, când s-a întâmplat nenorocirea, am nevoie de alți ani de muncă! L-am întrebat pe domnul primar cine răspunde, cine ne va despăgubi, dar a ridicat din umeri! Nimănui nu îi pasă de munca noastră!!”, declara, cu năduf în glas, unul dintre cei păgubiți.

Focurile de miriște, așa cum sunt declarate de către oficialități, s-au declanșat acum aproximativ o lună de zile, după ce s-au recoltat cerealele ce erau cultivate în zonă (deși acolo se pare că este, de fapt, zonă de pășunat, lucru asupra căruia ne vom apleca într-un material viitor). Mai mult, aceiași oameni spun că, în incedii, ar fi pierit și fazani, iepuri de câmp și alte viețuitoare din zonă.

Referitor la incendiile din ultima lună din Greaca, reprezentanții ISU au pus la dispoziția noastră următoarele informații:

„Pe data de 06.10.2021, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Greaca au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată și miriște, în localitate, astfel:

– la primul, au ars vegetație uscată și mărăciniș, pe o suprafață de aproximativ 500 mp;

– la al doilea, a ars miriște pe o suprafață de aproximativ 4 ha;

– la al treilea, a ars miriște pe o suprafață de aproximativ 300 mp;

– la ultimul, a ars miriște pe o suprafață de aproximativ 2 ha.

S-a intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Pe data de 04.11.2021 au ars aproximativ 3000 mp de miriște de porumb. S-a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

În toate cazurile, cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise”, se arată în informațiile furnizate de ISU Giurgiu.

Cât despre eventuale autorizații de lucru cu focul, se pare că primarul din Greaca, Florentin Surduleasa, nu are cunoștință de asemenea documente emise de instituția pe care o conduce. Cu toate că, spun unii săteni, chiar o firmă a familiei primarului ar ara, cultiva și beneficia de produsele de pe ternurile cu pricina. Deocamdată, acest aspect nu a putut fi documentat, dar vom reveni!

Între timp, oamenii rămân cu paguba, iar zona respectivă este, așa cum menționam, un peisaj desprins parcă dintr-un film de groază!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole