17.8 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

Aproape ȘASE MII de tone de deșeuri, întoarse din drum de polițiștii de frontieră giurgiuveni în primele nouă luni ale anului (VIDEO)

Poliţia de Frontieră Română desfăşoară acţiuniîn comun cu autorităţile naţionale competente, prin asigurarea suportului operaţional, în vederea prevenirii şi combaterii fenomenelor infracţionale referitoare la managementul deşeurilor în zona de responsabilitate.

In conformitate cu  H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, Autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile de vămuire, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează comisarii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare  în ţară. În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, comisarii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.

  • În primele nouă luni ale anului 2021, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, au fost  înregistrate 79 de cazuri cu aproximativ 5.700 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost P.T.F. Giurgiu, dar şi P.T.F. Călăraşi, P.T.F. Turnu Măgurele, PTF Calafat, PTF Bechet şi PTF Zimnicea.

În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 5.700  de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, erau amestecate, deci nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Ulterior, deşeurile, constând în metal, hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice, etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României.

Cât despre traseul preferat, comisar șef de politie Adrian Marușca a precizat:

Situaţia pe frontiere, în anul 2021, este următoarea:

  • Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Bulgariaîn zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind înregistrate 79 de cazuri cu aproximativ 5.700 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost P.T.F. Giurgiu, dar şi P.T.F. Călăraşi, P.T.F. Turnu Măgurele, PTF Calafat, PTF Bechet şi PTF Zimnicea.
  • La Garda de Coastă – unde au fost înregistrate aproximativ 34 de cazuri, poliţiştii de frontieră împreună cu autorităţile competente din judeţul Constanţa au descoperit în total peste 5.350 tone de deşeuri. Acestea au fost depistate în Portul Constanţa (în sistem containerizat), dar şi în P.T.F. Vama Veche, respectiv P.T.F. Negru Vodă.
  • La frontiera cu Ungaria –   ITPF Oradea – 46 cazuri  unde au fost descoperite peste 678de tone de deşeuri oprite la intrarea în România, în P.T.F. Borş, P.T.F. Nădlac, şi P.T.F. Vărşand.
  • ITPF Sighetu Marmaţiei, PTF Petea  – 18 cazuri cu peste 200 tone de deşeuri cărora nu le-a fost permisă intrarea în ţară.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole