10.4 C
Giurgiu
luni,28 aprilie 2025
spot_img

Cum a afectat NORUL TOXIC din Spania calitatea aerului din Giurgiu

Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România cu mai puțin de 48 de ore în urmă, fiind așteptat, deasupra județului nostru, în cursul după amiezii de marți, 28 septembrie. Fenomenul este vizibil pe cer iar oamenii au început să-l filmeze sau să facă poze.

Norul de cenușă vulcanică și gaze toxice, care acoperă sudul și vestul Europei a intrat și în țara noastră. Deja, oamenii au început să observe fenomenul şi să-l filmeze sau să facă poze. Stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara sunt primele care intră în alertă. Şi asta pentru că vestul ţării este primul atins de norul de cenuşă vulcanică.

Specialiştii cred însă că ar fi bine să luăm măsuri oricum în aceste zile.

Mihai Lungu, decanul Facultății de Fizică: ”Mască, poate ochelari, o șapcă pe cap şi ne deplasăm doar atunci când este nevoie”.

Vulcanul din La Palma, Spania erupe deja de mai bine de o săptămână şi în fiecare zi aproximativ 10.000 de tone de dioxid de sulf au ajuns în atmosferă. Vorbim în total de 80.000 de tone de dioxid de sulf, împinse acum peste Europa de curenţii de aer.

Aceşti compuşi chimici din atmosferă produc compuşi chimici secundari, nocivi – acid clorhidric, acid sulfuric.

Elena Mateescu, director ANM: ”În atmosferă dioxidul de sulf poate să determine acidifierea precipitaţiilor, cu efecte posibile asupra vegetaţiei şi solului”.

O atenţie sporită trebuie să avem şi cu fructele sau legumele pe care le consumăm zilele acestea. Trebuie neapărat spălate temeinic.

Ce se întâmplă la Giurgiu

Conform informațiilor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului Giurgiu, la nivelul județului nu au fost și nu sunt înregistrate modificări ale calității aerului, chiar dacă norul toxic era așteptat să ajungă deasupra județului în după-amiaza de marți, 28 septembrie. Altitudinea la care se deplasează acesta nu pune în pericol calitatea aerului, aceasta fiind permanent monitorizată de APM Giurgiu, iar cantitatea redusă de precipitații din ultimele 24 de ore (precum și cea preconizată pentru orele următoare) nu pun în pericol sănătatea sau plantele din Giurgiu.

Informațiile au fost furnizate de directorul APM Giurgiu, Ioana Popescu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole