13.2 C
Giurgiu
vineri,1 decembrie 2023
spot_img

Aneta MATEI, fost prefect al județului și actual secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Prefectul poate ataca o hotărâre de consiliu pe LEGALITATE, și nu pe OPORTUNITATE!”

De circa o săptămână, capul de afiș al opiniei publice (și interesul maxim al primarilor din județ) este ținut de disputa dintre Președintele Consiliului Județean Giurgiu, liberalul Dumitru Beianu, și Prefectul Județului, susținut de PSD, Florentina Stănculescu.

Un oficial important al Ministerului de Interne, fostul prefect Aneta Matei (actualmente secretar de stat în ministerul amintit, cu atribuții în coodronarea activității prefecților), demontează, într-o declarație, acțiunea de atacare a bugetului, motivul disputei dintre cele două instituții giurgiuvene amintite.

Dacă Prefectul este preocupat de dezvoltarea județului și nu de blocarea lui, atunci, în momentul în care constată că un act administrativ, emis de o autoritate publică locală, are erori, deține o serie de pârghii legale pentru a solicita precizări, corecții, documente justificative, astfel încât acel act administrativ să îndeplinească toate condițiile legale atunci când este emis. Mai precis, dacă există vreun argument sau temei juridic, se putea apela la procedura prealabilă, adică se putea urma calea dialogului și Consiliul Județean  putea remedia. Se pare că nu s-a vrut însă acest lucru! afirmă Aneta Matei.

Cum atacarea în instanță de către Florentina Stănculescu a fost făcută, conform celor afirmate de aceasta, pe OPORTUNITATEA hotărârii de consiliu respective, și nu pe LEGALITATE, fostul prefect a precizat că din toate postările și respectiv din opiniile publice susținute de către PSD Giurgiu, că sunt doar comentarii, afirmații asupra OPORTUNITĂȚII alocării bugetare, dar NICIUNA REFERITOARE LA LEGALITATE! În concluzie, fără a ne antepronunța deciziei instanței, pare că acțiunea prefectului susținut de PSD nu este decât un act al războiului politic pe care îl duce împotriva președintelui CJ Giurgiu.

Pe de altă parte, aceasta a ținut să precizeze faptul că, pe toata perioada cât a deținut funcția de Prefect al județului Giurgiu, la conducerea CJ au fost atât cei de la PNL, cât și de la PSD, și, cu toate acestea, nu a atacat niciun buget. Mai mult, în relația avută cu primarii, nu a folosit dubla-măsură, destul de practicată de actualul reprezentant al Guvernului, iar rezolvarea problemelor a fost făcută întotdeauna pe calea dialogului. Deși i-a sugerat acest lucru și actualului Prefect, Florentina Stănculescu, acțiunile sale demonstrează că nu a ținut cont de aceste sugestii.

Sigur, îndrumarea și controlul ierarhic asupra activității prefecților se asigură de Ministerul care coordonează instituția Prefectului, prin urmare o minimă informare a Ministerului trebuie făcută, mai ales că prefecții trebuie să acționeze pentru menținerea climatului de pace socială și a unei comunicări permanente cu toate nivelurile instituționale. 

Prin acțiunile și atitudinile pe care PSD Giurgiu le adoptă, nu face rău președintelui CJ sau primarilor, ci privează cetățenii, pe care îi curtează numai în campaniile electorale, de o serie de proiecte de dezvoltare”, a încheiat fostul prefect Aneta Matei.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole