12.6 C
Giurgiu
marți,21 mai 2024
spot_img

Agricultura va beneficia de măsuri urgente pentru reducerea impactului războiului din Ucraina

Am participat în cadrul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European la un schimb de opinii cu comisarul Wojciechowski cu privire la situația actuală de pe piețele agricole din UE în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, declara joi, 17 martie, europarlamentarul Dan Motreanu.

Parlamentul European a trimis deja Comisiei Europene numeroase scrisori în care propune inițiative și solicită măsuri urgente pentru a reduce impactul războiului asupra producției și a pieței, dar și pentru a asigura siguranța agro-alimentară. Ca răspuns la solicitările noaste, Comisia Europeană va publica pe 23 martie o comunicare cuprinzând un pachet larg de măsuri.

Comisarul european responsabil pentru agricultură a prezentat, în cadrul întâlnirii, un număr de 4 măsuri concrete, toate vizând sectoare importante ale agriculturii:

1. Intervenție sectorială privind carnea de porc.

2. Mobilizarea a 500 milioane euro din rezerva de criză pentru a susține fermierii europeni și o viitoare mobilizare de 1,5 miliarde euro.

3. Derogări pentru ca terenurile în pârloagă, neutilizate la producție, să reintre în circuitul agricol, în special pentru culturile proteice.

4. Posibilitatea acordării de ajutoare de stat agricultorilor.

Comisia Europeană prevede și acordarea de sprijin pentru achiziția îngrășămintelor și încurajează aplicarea gunoiului de grajd. Pentru a susține agricultura din Ucraina, s-ar putea încerca livrarea de combustibil pentru alimentarea utilajelor în perioada de semănare a terenurilor, a mai precizat, pe pagina sa de facebook, Dan Motreanu.

Toate acestea vin pe fondul trecerii țării noastre pe primul loc, la nivel european, în ceea ce privește exportul de cereale, după situația critică din Ucraina și embargo-ul impus Rusiei.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole