12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Agricultorul Daea, o nouă gafă, de această dată la Comisia Europeană. Europarlamentarul Dan MOTREANU îi cere să își asume eșecul negocierilor

Prezent la negocierile cu membrii Comisiei Europene, referitoare la acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara că nu își asumă în niciun fel răspiunderea pentru eșecul negocierilor.

În aceste circumstanțe, țara noastră va primi, conform precizărilor europarlamentarului liberal Dan Motreanu, doar 10,05 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 29,5 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16,75 milioane de euro, potrivit propunerii prezentate de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Delegația PPE România a făcut eforturi pentru sprijinirea fermierilor români. Însă, această luptă trebuia să fie și lupta Ministerului Agriculturii. Răspunderea pentru prezentarea documentelor necesare revine  Ministerului Agriculturii.

Dan MOTREANU, europarlamentar

Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România și o serie de eurodeputați din statele învecinate. Scrisoarea trimisă Comisiei Europene a fost semnată de 48 de europarlamentari. Am susținut necesitatea sprijinirii fermierilor români și într-un discurs ținut în plenul Parlamentului European. Am obținut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea recentă de la grupul PPE.

Am făcut tot ceea ce ține de atribuțiile noastre de europarlamentari, dar sumele pentru compensații se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că 60% din grânele din Ucraina au tranzitat România, declara europarlamentarul Dan Motreanu.

Acum, Petre Daea promite că Guvernul României va  oferi în plus o sumă echivalentă cu sprijinul UE, adică încă 10,05 milioane de euro.  De asemenea, spune că a solicitat ieri la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, revizuirea formulei de calcul. Încearcă sa îndrepte lucrurile pe ultima sută de metri, în loc să acționeze profesionist din timp.

Propunerea Comisiei va fi analizată de cele 27 de state membre într-o reuniune tehnică din 30 martie.

Cerealele din Ucraina se vând la prețuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro. Fermierii din România, Polonia sau Bulgaria nu pot valorifica producția lor la prețuri care să acopere costul de producție, cu atât mai puțin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic, a mai precizat Dan Motreanu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole