12.6 C
Giurgiu
vineri,24 mai 2024
spot_img

Adevărul despre majorările de taxe și impozite locale din Giurgiu

Deși fusese aprobată încă din luna aprilie a anului trecut, prin hotărâre de Consiliu Local, unor politicieni de stânga giurgiuveni a început ca majorarea taxelor și impozitelor locale să le „miroasă” a subiect electoral abia de luna aceasta. Doar ne apropiem de anul electoral 2024, când unii trebuie să își arate „apropierea” de cetățenii municipiului și de problemele acestora. Un astfel de exemplu este președintele pesediștilor giurgiuveni, Marian Mina, care, într-o postare pe facebook, grijuliu, îi anunța pe locuitorii municipiului de faptul că vor trebui să plătească mai mult cu 20% la impozitele și taxele locale.

E drept, această majorare a fost făcută cu aprobarea aleșilor locali, dar…nu este de 20%, cum susține Mina. Majorarea propriu-zisă este de 15 procente, restul reprezentând majorarea care se aplică anual, adică cea corelată cu rata inflației din anul anterior, adică 5,1%.

Majorarea se aplică, conform hotărârii de consiliu, pentru impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri; impozitul pe teren şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale; alte taxe locale.

Mai mult, majorarea se impunea, mai cu seamă că România – implicit și județul și municipiul Giurgiu – au traversat și traversează o perioadă grea din punct de vedere financiar.

De ce s-a luat decizia totuși a acestor majorări? SIMPLU! Pentru că sumele încasate din impozite și taxe nu acoperă nici măcar o treime din necesarul de cheltuieli al municipiului. Pe de altă parte, lunar la nivelul Primăriei, doar pentru operatorul de salubritate, se acumulează datorii de aproximativ 600.000 de lei, încasările fiind de 100.000 – 150.000 din taxa de habitat, în timp ce factura lunară, emisă de ROSAL, este de 800.000 de lei. Și acesta este doar un exemplu!

Pe de altă parte, o majorare (alta decât cea anuală, ce ia în calcul doar rata inflației din anul anterior) nu mai fusese făcută de ani buni, mai exact de 12 ani, timp în care cheltuielile municipalității au crescut, dată fiind și perioada de pandemie pe care încă o traversăm.

De menționat că se păstrează reducerea cu 10% pentru cei care plătesc, integral, până la 31 martie, taxele și impozitele datorate bugetului local.

Așadar, „grija” unora, manifestată doar pe facebook, și nu în mod real, prin sprijinirea – într-un fel sau altul – a municipalității, a județului, pentru dezvoltare, prin intervenții la Ministerul Finanțelor în special (de menționat faptul că, în conformitate cu principiul „banul la ban trage”, județul Bihor a primit din Fondul de rezervă peste 32 de milioane de lei, în timp ce pentru județul nostru abia au fost dați 17 milioane) menite să ajute la dezvoltarea județului. Dar, atunci când ții în sărăcie oamenii, îi poți manipula mai ușor, iar interesul – cel puțin din acțiunile de până acum a celor de la PSD Giurgiu – este de a ține oamenii în sărăcie pentru a-i transforma într-o mașină de vot la alegerile viitoare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole