Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.
Și la Giurgiu această zi a fost marcată prin depuneri de coroane la Mausoleul Eroilor din incinta Bisericii „Înălțarea Domnului”. Pe rând, au fost depuse coroane din partea Primăriei Municipiului Giurgiu, a Consiliului Județean, a Instituției Prefectului, Asociației Veteranilor de Război – filiala Giurgiu, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – Giurgiu, a entităților Ministerului Afacerilor Interne, Comandamentului Militar Giurgiu și a Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu.
Cea mai recentă statistică arată că la Giurgiu mai trăiesc doar trei veterani de război: unul în Toporu (101 ani), unul în Malu (102 ani) și unul în municipiul Giurgiu (108 ani).
La momentul înființării Asociației, în anul 1990, la Giurgiu trăiau peste 20.000 de veterani, văduve și urmași ai veteranilor de război. Astăzi, puțin peste o sută de urmași mai numără asociația acestora.


























