14.4 C
Giurgiu
vineri,21 martie 2025
spot_img

Taxa specială pentru dezvoltare urbană în Municipiul Giurgiu a fost aprobată LA LIMITĂ!

Cu 30.000 de autovehicule înregistrate numai pe raza municipiului Giurgiu (vorbim despre cele înmatriculate în Giurgiu), și cu doar 3500 de locuri de parcare de reședință cărora li se adaugă alte aproximativ 500 de locuri de parcare la liber, municipiul nostru s-a transformat, cel puțin în ultimii ani, într-o imensă parcare. Mașini lăsate te miri pe unde, pe carosabil sau pe trotuar în fața locuinței proprietarului au devenit o imagine obișnuită, dar nedorită, care transformă traficul în municipiu într-un coșmar, mai ales la ore de vârf. Astfel că municipalitatea a decis ca, în cel mai scurt timp, să demareze realizarea de noi locuri de parcare. Doar că bugetul pentru acestea lipsește, astfel că, așa cum se întâmplă și în alte orașe din țară, s-a luat decizia instituirii unei taxe ce va aduce cel puțin o parte din fondurile necesare realizării acestora.

După mai bine de o oră de dezbateri și de discuții în contradictoriu, uneori duse la nivel de mișto-uri ieftine, de tachinări fără rost, într-o atmosferă demnă de Caragiale,  și cu o majoritate la limită, taxa specială pentru dezvoltare urbană în municipiul Giurgiu a fost aprobată.

Cu 11 voturi pentru, o abținere și 9 voturi împotrivă, proiectul de hotărâre ce are ca scop strângerea de fonduri ce vor fi utilizate la îmbunătățirea condițiilor de trafic din municipiu (realizarea de locuri noi de parcare în Giurgiu) a trecut la limită.

Denumită, pe rând, de unii dintre aleșii locali, „taxă de dezvoltare”, „taxă hoțească”, chiar „taxă ilegală”, noua taxă va aduce, cel puțin pentru anul acesta, circa 1,5 milioane lei la bugetul local, în timp ce prognoza pentru anul viitor este de aproximativ două milioane de lei.

Printre cele mai aprinse dispute legate de această taxă s-a aflat o situație pentru care, cel puțin momentan, nu există o soluție concretă: ce se întâmplă cu autovehiculele înmatriculate în alte județe sau localități, chiar în altă țară (cele mai dese fiind situațiile cu autovehicule înmatriculate în Bulgaria), care staționează, totuși, pe domeniul public al municipiului, în fața locuințelor proprietarilor lor.

Taxa va putea fi achitată de proprietarii de autoturisme, anul acesta, până la data de 30 iunie, urmând ca, începând cu anul 2026, data limită de achitare a acesteia să fie 31 martie.

Valoarea diferă de tipul de autovehicul care folosește domeniul public drept loc de parcare: 150 de lei pentru autoturisme, 300 de lei pentru microbuze și autoutilitare, și 600 lei pe an pentru camioane, autobuze și TIR-uri.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole