6.9 C
Giurgiu
duminică,1 decembrie 2024
spot_img

SURPRIZĂ în Consiliul Județean. Cine este Liviu Croitorescu, unul dintre înlocuitorii celor doi aleși demisionari… Legături „de familie” cu personaje obscure

Recent, doi dintre aleșii județeni ai liberalilor din Giurgiu (printre ei, și fiul primarului din Comana, Aurel Enache) și-au dat demisia din aceste funcții, urmând să fie înlocuiți cu alți colegi de partid. Unul dintre cei doi înlocuitori este Liviu Alexandru Croitorescu, un important pion în aparatul de putere al primarului orașului Mihăilești, Mihai Dobre. O bună bucată de timp, Croitorescu a ocupat funcția de șef adjunct al Direcției Generale de Informații din Ministerul de Interne, rămânând un personaj influent chiar și după pensionarea sa, în 2016. În aceste condiții, ca „protejat” al lui Liviu Dragnea, numit la serviciul de pază al Camerei Deputaților, fostul ofițer de informații a încercat să îi întoarcă acestuia favorurile, făcând tot posibilul să îl protejeze pe Dragnea în afacerea TelDrum.

Dar conexiunile dubioase ale lui Croitorescu nu se opresc aici. Acesta are legături cu gruparea libaneză de la Avicola Mihăilești, grupare anchetată pentru evaziune fiscală și spălare de bani, conectată, de asemenea, la primarul Mihai Dobre.

În anul 2012, procurorii DNA au deschis chiar un dosar în care principala companie vizată era Avicola Mihăilești, deținută de cetățeanul libanez Elias El-Khoury, nimeni altul decât nașul de cununie al lui Ionuț Dobre, fiul primarului din Mihăilești. Libanezul, apropiat al lui Liviu Croitorescu, se folosise de zeci de firme fantomă ca să evite plata a zeci de milioane de euro către statul român.

Mare parte dintre tranzacțiile pe care le făceau Liviu Croitorescu, împreună cu acolitul său libanez, erau trecute prin biroul notarial Sorin Ispas, alt om de încredere al primarului Dobre, și susținut îndeaproape de fostul vicepreședinte (mandatul 2016 – 2020) PSD al Consiliului Județean Giurgiu, Lucian Corozel, a cărui soție .   

  • Până în anul 2015, fostul ofițer de informații a locuit împreună cu soția lui, Nicolița Croitorescu, într-un apartament din Mihăilești, pe strada Constantin Brâncoveanu, după care s-au mutat într-o vilă de 305 mp, tot în Mihăilești, pe strada Prelungirea Unirii. Aici, soții 2Croitorescu sunt vecini cu un afacerist cunoscut din oraș, Constantin Jelescu, despre care, la vremea respectivă, presa locală a scris că ar fi implicat, la rândul lui, în afaceri cu terenuri (ca și în cazul lui Croitorescu) , toate parafate la același om de încredere: Sorin Ispas.

Soția viitorului consilier județean Croitescu lucrează de mai mulți ani, ca cenzor intern, în companiile vecinului Jelescu. În schimb, soția lui Jelescu a fost om de bază în imperiul de afaceri al lui Elias El-Khoury.

În 2014, Liviu Croitorescu și-a consolidat poziția de director adjunct al Direcției Generale Anticorupție din Ministerul de Interne, după ce fusese, pentru scurt timp, șeful IPJ Giurgiu.

Croitorescu a fost anchetat de procurorii DNA pentru mai multe fapte de corupție – abuz în serviciu, trucarea unor concursuri, inclusiv teste psihologice necesare pentru ocuparea unor posturi de conducere, și uz de fals. Ancheta penală a început în anul 2014, odată cu interceptarea unui fost chestor de poliție (este vorba despre fostul șef al Serviciului Permise și Înmatriculări Giurgiu, Gheorghe Predescu), urmărirea penală începând doi ani mai târziu. Din acest motiv, Croitorescu a ales să se pensioneze, tocmai pentru evitarea unui scandal la vârful Ministerului de Interne. În final, dosarul a fost clasat, iar Croitorescu a ajuns, în 2017, la numirea lui Liviu Dragnea, expert în Serviciul de Pază al Camerei Deputaților, drept „mulțumire” pentru încercarea, în 2011, de a bloca un dosar penal pe numele liderului PSD, după ce subordonații săi documentaseră afacerile ilegale TelDrum.

Liviu Croitorescu a urmat, de-a lungul timpului, aproximativ același traseu politic al protectorului său din Mihăilești, primarul Mihai Dobre: a fost membru PSD, apoi, odată cu înscrierea lui Dobre în PNL, a trecut și acesta în barca liberală. Drept recompensă, primarul Dobre l-a susținut pentru obținerea unui loc cât mai bun pentru a accede în Consiliul Județean Giurgiu, după alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Solicitat să comenteze pe marginea tuturor acestor acuzații, primarul Mihai Dobre a refuzat categoric orice discuție.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole