Săptămâna trecută, o delegație a Parlamentului României, din care face parte deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga, s-a aflat în Statele Unite ale Americii, programul vizitei fiind unul extrem de plin. Au avut loc discuții, au fost făcute vizite, și întâlnirile au fost, la rândul lor, extrem de numeroase.
Cele mai recente astfel întruniri au avut loc cu experți Heritage Foundation, un think-tank conservator extrem de influent în ceea ce privește politicile publice din Statele Unite. Misiunea sa este aceea de a formula și promova politici conservatoare bazate pe principii precum libera inițiativă, guvernarea limitată, libertatea individuală sau o apărarare națională puternică. Accesul cetățenilor români la programul Visa Waiver a fost unul dintre principalele subiecte de discuție, fiind de maximă importanță pentru România.
Despre această întrevedere, deputatul liberal giurgiuvean preciza:
Am subliniat că România este un aliat fidel al Statelor Unite și că am dori creșterea investițiilor americane în România. SUA este un partener economic important al României, investițiile americane în România fiind de 5,8 miliarde de euro.Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între SUA și România. Suntem interesați de parteneriate cu companiile americane din domeniul apărării, astfel încât România să poată achiziționa armament și să creăm locuri de muncă la noi în țară. Parteneriatul cu SUA este important și pentru a asigura securitatea energetică a României.
O a doua întrevedere a avut loc duminică, 12 iunie, și a fost cu reprezentanții organizațiilor evreiești din Statele Unite. American Jewish Committee (AJC) este o organizație care luptă împotriva antisemitismului și oricăror forme de ură și apară valorile democratice. Pe lângă munca dusă în favoarea libertăților civile pentru evrei, organizația are un istoric de luptă împotriva oricăror forme de discriminare și pentru egalitate socială. Cu 30 de birouri în întreaga lume și parteneriate cu 37 de organizații internaționale evreiești, AJC este una dintre cele mai importante organizații de apărare a drepturilor evreilor, având un impact global. Au fost prezenți Andrew Baker, directorul AJC, și Theodore Deutch, membru al Congresului SUA, care va prelua în perioada următoare președinția organizației. De asemenea, au participat reprezentanții World Jewish Restitution Organization, National Coalition Supporting Eurasian Jewry și B’nai B’rith International.
România are o legislație clară în ceea ce privește antisemitismul, fiind pedepsite prin lege infracțiuni de la promovarea în mod public a unor idei, concepții sau doctrine antisemite, până la constituirea de organizații antisemite sau aderarea la acestea. Anul trecut, guvernul condus de un premier liberal a aprobat Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023. De altfel, din delegația Camerei Deputaților face parte și colegul meu, Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, a spus, la încheierea întrevederii, Gabriela Horga.