23.9 C
Giurgiu
sâmbătă,13 iulie 2024
spot_img

Primarul comunei Schitu, Ionel PAȘOL: „Ne confruntăm cu încurcături și cu probleme financiare!”

Sunt pe un trend bun cu dotarea claselor, a sălilor, s-au achiziționat băncuțele, mese, table, și acum lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru accesarea unui program de dotare a laboratoarelor, cabinetelor, sălii de sport, pe PNRR 2022. Cu acestea, am cam încheiat seria de dotări a sălilor de clasă și a laboratoarelor din școlile comunei”, ne spunea primarul comunei Schitu, Ionel Pașol, cu doar câteva luni în urmă. Era bucuros de faptul că va putea să ofere copiilor din satul Vlașin una dintre cele mai moderne școli din mediul rural din județul Giurgiu. Numai că problemele financiare, accentuate de blocajul instituit de Instituția Prefectului Giurgiu prin atacarea, în contencios, a hotărârii de consiliu județean prin care erau repartizate bugetele de echilibrare către comune (hotărâre adoptată la începutul acestui an) nu au întârziat să producă „efecte”…

„Sunt nevoit să sistez, momentan, ultimele lucrări pe care le făceam la Școala din Vlașin. Am o factură de plată, dar ne confruntăm cu probleme financiare pentru achitarea ei. Au crescut costurile, bugetele din păcate sunt aceleași…Dar sper că vom debloca această situație și vom putea inaugura școala la debutul anului școlar viitor”, mai spunea primarul Ionel Pașol.

Și tot o veste relativ neplăcută, cauzată tot de lipsa banilor, este cea legată de dispensarul uman din localitate. Și aici, după o mulțime de „peripeții” legate de fostul constructor, care la un moment dat a lăsat în paragină lucrările, după ce a găsit un executant care să se achite de sarcini, primarul Ionel Pașol se vede, din nou, în situația de a întârzia cu realizarea acestui important deziderat pentru locuitorii comunei Schitu.

Tot lipsa banilor (și, automat, neachitarea facturilor) îl fac să suspende, momentan, lucrările la Dispensar. Cu toate acestea, angajații Serviciului de Asistență Socială din comună nu i-au lăsat de izbeliște pe oamenii din Schitu. Știut fiind faptul că în localitate, de ani buni, nu există un medic de familie, angajații serviciului amintit s-au implicat în obținerea de rețete sau trimiteri (pentru analize, investigații și orice alt fel de documente medicale necesare) pentru cei care nu se puteau deplasa la medicul din Ghimpați, care asigură servicii medicale și pentru cei din Schitu.

Împreună cu angajații de la Asistență Socială, am încercat să îi ajutăm pe bunicii care nu se pot deplasa la Ghimpați, și am mers noi să le ridicăm rețetele. Atunci când a fost nevoie, i-am sprijinit cu transport, dacă era nevoie de prezența lor la medic, pentru vreun consult sau control. Facem tot ce putem să suplinim această lipsă, dar este destul de greu. Fac un apel pe această cale, să găsim o soluție pentru comuna noastră. Au mai venit oameni, dar poate și pretențiile dumnealor au fost puțin exagerate față de ce puteam noi oferi. Sunt, la acest moment, o serie de promisiuni din partea unui medic stomatolog ale cărui rădăcini sunt în comuna noastră, și sperăm ca, alături de el, să ajungă și un medic de familie. Avem și dotări, primite de la prieteni ai noștri, dotări pe care le avem depozitate și de care, așa cum vă spuneam, nu ne putem folosi…”, mai preciza primarul Ionel Pașol.

Din fericire, sunt și vești bune. Una dintre acestea este legată de creșterea puterii sistemului fotovoltaic instalat la Școala din Vlașin. Deși inițial era vorba despre 80 kW, urmare a demersurilor primarului comunei Schitu, puterea a fost crescută la 90 kW.

„Având în vedere derularea unui proiect pentru instalarea unor panouri fotovoltaice de 80 kW, ce vor asigura necesarul de energie electrică aferent consumului pentru funcționarea școlii și parte din necesarul de energie pentru iluminatul public, s-a obținut un spor de putere, de 90 kW, la școala din Vlașin, astfel că vom acoperi un consum mai mare de energie”, mai declara Ionel Pașol.

Iar eforturile Primăriei nu se opresc aici. Din bugetul local, primarul Ionel Pașol a reușit să achiziționeze, de curând, o mașină de tuns iarba, cu autonomie de 1,1 metri, ceea ce va sprijini mult la îmbunătățirea imaginii localității. De altfel, mașinuța respectivă este folosită inclusiv la întreținerea terenului de sport din localitate, iubitorii mișcării în aer liber având, acum, posibilitatea de a beneficia de un teren cochet pentru sport.

Și tot din bugetul local, primarul comunei Schitu a reușit amenajarea și îmbunătățirea unui loc de joacă din apropierea Școlii „Profesor Dinu Nicolae” din satul Vlașin, dar și în apropierea grădiniței din localitate.

De asemenea, deși subțire, bugetul local al comunei a permis, anul acesta, să se efectueze o serie de lucrări de reabilitare și eficientizare energetică a sediului Primăriei, lucru extrem de necesar într-o perioadă de criză pe care o traversăm cu toții.

Și, chiar dacă banii sunt puțini, s-au găsit soluții și pentru schimbarea coșurilor de gunoi, dar și pentru înfrumusețarea localității…Totul, cu ajutorul angajaților Primăriei și ai beneficiarilor de ajutor social.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole