22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Prima tranșă din PNRR, aproape două miliarde de euro, a ajuns, joi, în România

Comisia Europeană a transferat joi, 2 decembrie, către țara noastră suma de 1,8 miliarde de euro, reprezentând prima tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Suma reprezintă echivalentul a 13% din componenta de fonduri europene nerambursabile alocată României prin PNRR.

Prin intermediul acestui program, România va primi, în total, 29,2 miliarde de euro, pentru a-și redresa economia, afectată de consecințele pandemiei de coronavirus, mai exact 107 investiții în mai multe domenii și un număr de 64 de reforme. Proiectele de investiții și reforme ce urmează a fi implementate grație PNRR vizează domenii precum infrastructura, educația, sănătatea, mediul și, nu în ultimul rând, digitalizarea.

Detalii legate de program, dar și de fondurile ce urmează să ajungă în România, prn PNRR, ne-a vorbit de curând deputatul liberal giurgiuvean Gabriela Horga:

„Toți românii vor beneficia de acești bani. PNRR urmărește distribuirea geografică echitabilă a fondurilor, acoperă nevoile de dezvoltare a tuturor regiunilor României. După cum știm, România a obținut cele mai mari finanțări în domeniile în care avea cea mai acută nevoie de investiții: Transport, Sănătate și Educație.

Planul României prevede investiții de 3,9 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii feroviare, inclusiv a căilor ferate și a materialului rulant electrificate sau cu emisii zero.

De asemenea, în PNRR avem cuprinsă și suma de 3,6 miliarde euro pentru „România educată”.

Planul va contribui totodată la consolidarea rezilienței sistemului de sănătate prin investiții de două miliarde de euro în infrastructuri spitalicești moderne.

PNRR ne va ajuta să sprijinim mediul de afaceri, afectat de criza economică generată de pandemie.

De asemenea, vrem să investim în cercetare și invocare, domenii neglijate în ultimii ani. Pentru aceste domenii, România va primi 2,36 miliarde de euro prin PNRR”, a încheiat deputatul liberal giurgiuvean.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, la rândul ei, un mesaj clar: acum, cuvântul cheie este implementare.

Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetățenii săi beneficiază pe deplin de acest plan”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole