Locuitorii municipiului au parte, începînd cu data de 30 iunie, de o premieră: sunt beneficiarii singurei aplicații mobile de consultare a cetățenilor în timp real, respectiv eParticipare. Aplicația a fost lansată lansată vineri, 30 iunie, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Pro Democratia împreună cu partenerul de dezvoltare locală Primaria Municipiului Giurgiu.
Au dat curs invitației reprezentanți din administrația publică, societatea civilă, mediul asociativ, ONG-uri, fundații, jurnaliști și cetățeni interesați de acest instrument.
În cadrul conferinței de lansare a aplicației, după prezentarea proiectului și a acestui instrument concret apărut în urma unor studii efectuate în municipiu, participanții și-au descarcat pe telefonul mobil varianta pilot, au testat-o și au oferit feedback.
Primăria Municipiului Giurgiu a fost reprezentată de viceprimarul Ionel Muscalu și secretarul general al municipiului, Liliana Băiceanu, parteneriatul dintre municipalitate și Asociația Pro Democrația fiind perfectat printr-o hotărâre a Consiliului Local și funcționând foarte bine în timpul proiectului.
Viceprimarul Ionel Muscalu a ținut să spună că proiectul aduce informații extrem de valoroase administrației locale, mai ales în cazul proiectelor și deciziilor ce pot fi luate după o consultare prealabilă cu cetățenii.
„Este un instrument valoros pe care o să-l folosim ca pe o practică obișnuită și apreciez atunci când factorul uman dintr-o comunitate se implică. Să fii activ și interesat de comunitatea ta e cel mai important”, a declarat Ionel Muscalu.
Prezentarea proiectului, a aplicației, dar și a contextului și a așteptărilor acestuia au fost făcute de Iuliana Iliescu, managerul de proiect și de Viviana Anghel, coordonatorul campaniei econsultare, ambele stand la dispoziția celor prezenți cu informații și sfaturi pentru accesare și utilizare aplicație, un eveniment de testare urmândsă mai fie organizat la finalul lunii iulie.
„Scopul acestei aplicații este de a aduce la aceeași masă, virtuală, administrația locală și cetățenii și de a avea un instrument facil de a fi făcute consultări în timp real, fiind singura aplicație de consultare din țară, restul fiind dedicate zonei de sesizare sau informare”, a precizat managerul Iuliana Iliescu.
Coordonatorul campaniei, Viviana Anghel, a ținut să puncteze că printre beneficiile utilizării aplicației de către factorii decizionali din administrația locală se numără reducere decalajului dintre așteptări și realizări, mesajele reale venite din comunitate, dar și faptul că legătura dintre comunitate și administrație devine mai solidă.
Aplicația poate fi folosită din Samsung sau Iphone, descărcată și utilizată în siguranță. (https://play.google.com/store/apps/details…)
Acest eveniment face parte din proiectul ”E-consultare publică în județul Giurgiu”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.