Continuăm periplul giurgiuvean, cu OCHIUL SOACREI, menit să vadă, de cele mai multe ori, ceea ce autoritățile sau cei îndreptățiți nu văd sau, se prefac că nu văd… Astăzi vorbim despre o construcție care, cândva, a adăpostit, pe rând, Casa Pionierilor, mai apoi Inspectoratul Școlar Județean și, în cele din urmă, Casa Corpului Didactic Giurgiu…
Se află într-o stare avansată de degradare, este înconjurată de vegetaţie şi de mult gunoi. Cândva o clădire impozantă, reprezentativă pentru oraş, fosta Casă a Pionierilor este astăzi o ruină, sau cel puţin aşa se vede din afară. Construită la începutul secolului trecut, mai exact între anii ’20-’30, această clădire monument istoric a aparţinut unui avocat, Vasile Dorobanţu. Mai târziu, în timpul regimului comunist, a fost donată de proprietar să fie folosită pentru copii, şi astfel a ajuns Casa Pionierilor. Mai târziu, după Revoluția din 1989, a găzduit Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu.
În urmă cu zece ani, imobilul a fost retrocedat unui descendent de-al lui Dorobanţu şi, de atunci, clădirea a rămas abandonată. Întreaga istorie a acestui imobil cu statut de monument istoric de pe strada Dobrogeanu Gherea a spus-o muzeograful Emil Păunescu, pentru o publicație locală, cu ceva timp în urmă.
„Clădirea avocatului Dorobanţu a fost ridicată după primul război mondial, în stil neoromânesc, cu o personalitate arhitecturală indiscutabilă la nivelul oraşului Giurgiu, drept pentru care a fost numită monument istoric. Ea face parte de altfel din două ansambluri arhitecturale cu statut de monument, Parcul Alei şi strada Mircea cel Bătrân. (…) Actul de retrocedare conţine, după părerea mea, o surpriză, şi asta pentru că s-a retrocedat nu doar casa avocatului ci şi o clădire alăturată, un imobil din 1905, tot monument istoric. Nu cunoaştem proprietarul acestei locuinţe, dar avem în colecţia muzeului imagini care arată că cele două imobile erau proprietăţi diferite şi că între ele exista un gard. ”, a declarat Emil Păunescu.
De ceva vreme, clădirea este oferită spre închiriere, după ce o perioadă a fost pusă în vânzare, dar fără succes. Pe unul dintre geamuri a tronat, acum câțiva an, un afiş învechit cu un număr de telefon la care răspundea proprietarul. Nu a vrut să dea detalii prin telefon cu privire la preţul de închiriere dar recunoștea că întreaga construcție necesită lucrări importante de reparaţii şi restaurare.
Din păcate, după un deceniu, starea clădirii este, în continuare, deplorabilă! Construcția, pe alocuri lipsită de tencuială, și curtea invadată de vegetație, nu îmbie pe nimeni să îi treacă pragul, chiar și pentru o eventuală închiriere. Locația mai mult decât ofertantă ar fi putut face din clădirea fostei Case a Pionierilor un real punct de atracție pentru autocarele ce preiau, atunci când acostează pe malul românesc al Dunării, pasagerii navelor de croazieră fluviale. Din nefericire, ca și alte oportunități pe care le-am ratat, de-a lungul vremii, și această clădire își „rumegă”, printre bălării și condamnată la ruină, soarta!