Cu ceva timp în urmă, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului, Adrian Anghelescu, anunța că la nivelul municipiului avem aproape 30 de adăposturi pentru protecția civilă. Numai că situația din hârtii nu se prea potrivește cu cea din teren, astfel că, în conformitate cu o serie de informații furnizate de oficialii de control giurgiuveni, la nivelul municipiului erau identificate (și verificate) nu mai puțin de 29 adăposturi în caz de urgență. Unele dintre acestea, însă, se aflau la subsolurile unor blocuri în care accesul se face doar prin intermediul interfonului, iar altele au devenit, de-a lungul timpului, depozite pentru borcanele cu zacuscă și murături sau pentru obiectele nefolositoare din apartamente.
Doar că cea mai recentă „recenzare” a acestor adăposturi a scos la iveală o realitate mult diferită: doar trei dintre adăposturile din municipiu sunt operative, cu o capacitate de aproximativ 4800 de persoane! În condițiile în care cea mai recentă informație a Direcției de Statistică Județeană Giurgiu arată că, în municipiu, locuiesc peste 50.000 de persoane, capacitatea de asigurare a siguranței într-o situație de urgență este de sub zece procente!
Mai mult, 19 din cele 29 de adăposturi de protecție civilă sunt neigienizate, în timp ce în 13 dintre adăposturile de protecție civilă există țevi și conducte în interior (13 din 29). Alte neconformități raportate de către Instituția Prefectului Giurgiu, în urma controalelor efectuate cu reprezentanți ai ISU, au scos în evidență și alte probleme, care, în cazul unei situații de urgență, mai mult ar face rău decât să salveze oameni: 5 dintre adăposturi nu au instalații de filtroventilație, alte trei nu au instalații electrice. În privinșa instlațiilor sanitare, situația este de asemenea destul de gravă: aproape jumătate dintre adăposturile verificate nu au așa ceva! Mai mult, cinci dintre adăoposturile de protecție civilă sunt inundate complet sau parțial inundate, ceea ce le face total nefolosibile.
Un lucru demn de menționat este că toate cele trei adăposturi conforme sunt situate doar în zona centrală a orașului Giurgiu: în subsolul AJFP, al Consiliului Județean, și al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.
În aceste condiții, ceilalți 90% dintre locuitorii municipiului se întreabă – oarecum pe bună dreptate – unde s-ar putea adăposti în caz de dezastru?