Prezent la emisiunea „În fața ta” (Digi 24) de sâmbătă, 4 decembrie, președintele PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu a făcut, timp de aproape o oră, o analiză a întregii situații politice din România și chiar și din PNL, dezvăluind, mai mult sau mai puțin, la un moment dat, calea pe care o consideră o cheie a reușitei revenirii PNL în frunte. Discuțiile s-au purtat inclusiv pe marginea proaspetei alianțe cu PSD, împotriva căreia Motreanu s-a pronunțat cu vehemență permanent.
Începând de astăzi, periodic, vom prezenta episoade cu declarațiile liderului liberal giurgiuvean. Primul – și cel mai actual – subiect abordat este, așa cum precizam anterior, cel legat de alianța PNL – PSD, una considerată „inoportună” inclusiv de mare parte a alegătorilor liberali.
„Nu a fost prima oară când am votat împotriva unor propuneri pe care le face partidul. Îmi aduc aminte că, atunci când s-a propus ca Alianța DA să continue, pentru a putea guverna, într-un moment extrem de favorabil, am fost unul dintre cei care m-am abținut atunci.Și când s-a făcut USL în 2010, cu o conjunctură politică diferită de cea de acum, de fiecare dată mi-am expus cu convingere punctul de vedere. Chiar dacă am pierdut la vot, mi-am respectat decizia partidului, nu sunt omul care să părăsească partidul atunci când majoritatea din partid decide altceva. Sunt un membru care cred că, pentru România de azi, guvernarea cea mai potrivită ar fi fost cu USR. Au fost niște perioade pre electorale și electorale care au arătat foarte clar care sunt direcțiile pe care trebuie să meargă România. Atunci a fost un moment în care s-a arătat că există o componentă pe scena politică din România, care vrea o modernizare mai rapidă a societății noastre (PNL și USR erau cei care dovedeau acest lucru) și de aceea am fost și sunt un susținător al acestei variante de guvernare. Repet: respect votul majorității!”
Întrebat de realizatorii emisiunii dacă, în perioada următoare, va exista un moment al analizei în PNL a acestei alianțe cu PSD, președintele Dan Motreanu a răspuns:
„Evident, va fi un asemenea moment. Cred că va fi o dezbatere continuă pentru că există multe incompatibilități între PNL și PSD. Există, însă, un punct comun, numit PNRR, care este mai mult de atât, este un nou program de guvernare pentru toate partidele din România, în următorii cinci ani. Este o contribuție și a USR-ului.
E greu de anticipat, pentru că eu nu cred într-un proiect PNL – PSD pe șapte ani de zile. E, pe de altă parte, prematur să tragem concluzii, dar actul de guvernare în sine și realizările acestei perioade ale colegilor liberali din Guvern vor conta foarte mult cum va fi apreciat și evaluat Partidul Național Liberal în viitor. Sper că, dacă nu va fi o victorie pentru PNL, măcar să fie o victorie pentru România. Îmi doresc foarte mult acest lucru, pentru că încă doi, trei ani pierduți ar însemna o criză și mai mare și o subdezvoltare a României”.
Întrebat, de asemenea, care este semnalul lansat din teritoriu de către alegătorii PNL, liderul liberal giurgiuvean a răspuns:
„Am înțeles că au fost făcute cercetări sociologice, care au avut cuprinsă și această întrebare, legată de alianță. Alegătorii preferă o altă variantă decât cea cu PSD însă conjunctura și derularea lucrurilor ne-au adus în situația în care, și din cauza USR-ului, spun eu, și din cauza lui Cîțu, lucrurile în acest moment nu au mai putut merge pe o cale comună. De altfel, el a câștigat congresul cu un discurs anti-PSD, care a contat și a convins colegi din sală să îl voteze, și i-am spus clar că nu e moral ca după ce ai câștigat un congres cu asemenea discurs, la un timp atât de scurt, de nici două luni, să vii tot tu, în fața partidului, să propui o alianță cu cei pe care i-ai criticat.
Din punctul meu de vedere, era absolut moral să faci un pas în spate și, pentru că nici nu ai reușit să confirmi și să realizezi un nou guvern, o altă alianță cu USR-ul, să faci pasul în spate și să nominalizezi o altă echipă care să ducă aceste negocieri cu PSD-ul. Nu mi-a răspuns nimic la acest lucru!”, a încheiat Dan Motreanu.