10 C
Giurgiu
luni,22 aprilie 2024
spot_img

La Letca Nouă, proiectele și investițiile se țin lanț!

Apă, modernizări de drumuri, rețea de canalizare sau de gaze naturale, toate sunt pe lista de priorități a primarului liberal al comunei Letca Nouă, Marin Negru.

Nu a ratat, până acum, aproape nicio ocazie de a atrage fonduri menite să crească nivelul de trai al celor din comună. Programul Național „Anghel Saligny”, Programul Național de Redresare și Reziliență, fonduri europene, fonduri AFIR (prin care s-a achiziționat un al doilea buldoexcavator pentru comună) sau chiar fonduri pe Programe Operaționale (în special Programul Operațional Capital Uman – POCU), toate aceste variante au însemnat bani pentru bunăstarea locuitorilor din Letca Nouă.

Pe primarul Marin Negru l-am găsit în mijlocul echipei din primărie, discutând despre noi posibilități de atragere de fonduri.

Cât despre ceea ce a făcut până acum…

„Pe Programul Național „Anghel Saligny”, comuna Letca Nouă a beneficiat de două proiecte: unul de extindere de rețea de apă potabilă pe comuna Letca Nouă – satele Letca Nouă și Milcovățu, cu 15 km de rețea, valoare de 4,5 milioane lei. Această lucrare are semnat contractul de finanțare, licitația a fost încheiată, iar gradul de finalizare al lucrării este de circa 80%. În aceste condiții, până la finalul anului vor fi terminate lucrările și se va face și procesul verbal de recepție.

Un alt proiect amplu, tot pe Anghel Saligny, în valoare de 17,5 milioane lei, este cel de Modernizare DC 142,  care face legătura între satele Letca Veche și Letca Nouă, drum a cărui lungime este de puțin peste 6 kilometri.

Pe PNRR, conducerea comunei are în vedere un proiect pentru o școală la Letca Veche, căutându-se în acest moment soluții pentru această importantă investiție, care vizează modernizare și dotare”, ne spunea primarul comunei Letca Nouă.

Nevoile comunei sunt mari, dar nici primarul nu a stat cu mâinile în sân. Astfel, pe PNDL 2, au avut un proiect de modernizare a drumurilor de interes local din comună, pe care l-au finalizat, rămânând un rest de executat – șanțuri. Prin ordonanța de guvern, s-a mai încheiat un contract, pe rest de executat, efectuând astfel circa șase kilometri de șanțuri rigolă carosabilă, cu marcaje rutiere. Acum acele drumuri sunt „la cheie”, cum s-ar zice, mai preciza Marin Negru.

Un alt proiect de amploare, încheiat în 2021, derulat pe POCU 2017 – 2020, cu valoare de peste patru milioane de lei, este poate cel mai amplu proiect ce a vizat, în mod direct, locuitorii comunei.

Pe acest proiect, am avut în vedere investirea în privat, pentru că de acolo ne vine o parte din buget. Asemenea proiecte au fost circa 30 în toată țara, în urma căruia au rezultat deschideri de firme. 45 de astfel de firme s-au înființat în comuna noastră, investitorii primind finanțare totală de 4,75 milioane lei (câte 105.000 lei pentru fiecare nouă firmă). În urma acestui proiect, aproape 100 de locuitori ai comunei au acum un loc de muncă, toate firmele deschise acum doi ani ca urmare a proiectului fiind funcționale, majoritate pe servicii (vulcanizări, spălătorii auto, firme de închiriat corturi pentru nunți etc…). De asemenea, un număr de 50 de familii au beneficiat de renovarea locuințelor”, a afirmat edilul comunei.

În baza acestui program, 400 de persoane au beneficiat de cursuri pentru ospătari, bucătari, administratori pensiune, ghizi de turism. Din aceștia, 45 au devenit antreprenorii de astăzi.

Cât despre școlile din comună, conform celor spuse de Marin Negru, acestea sunt pregătite pentru a-i primi pe cei peste 400 de copii (preșcolari și școlari) din luna septembrie. Mai mult, de anul acesta, comuna Letca Nouă este inclusă în programul de reducere a abandonului școlar prin proiectul „Masa caldă în școli”. De altfel, un antecedent există, cu ceva timp în urmă, grație programului POCU (despre care primarul Marin Negru vorbește cu mândrie). Mai exact, timp de trei ani, un număr de 110 copii din cele trei sate ale comunei (Letca Nouă, Letca Veche și Milcovățu) au beneficiat de program de tip after school, copiii fiind îndrumați pentru teme de profesorii din școlile respective și, pe deasupra, atât ei, cât și cadrele didactice, primeau o masă caldă.

Nu am fost singuri în acest program, parteneri ne-au fost Fundația Amfiteatru din București și Școala”, a mai spus primarul Marin Negru.

Totodată, la capitolul investiții, primarul comunei, Marin Negru, declara că urmează, în curând, să realizeze și rețea de canalizare, cel mai probabil primii 2,5 km urmând să fie executați pe fonduri europene, proiect la care se lucrează contra cronometru, sesiunea urmând să se deschidă în maxim 40 de zile.

Cât despre cea mai importantă investiție, cea legată de o rețea de gaze naturale, comuna Letca Nouă urmează să realizeze acest lucru prin Programul „Anghel Saligny”, suma de 8 milioane de lei fiind deja alocată prin ordin de Ministru, semnat, recent, la Giurgiu, odată cu vizita ministrului dezvoltării,  Adrian-Ioan Veștea.

„Muncim pentru fiecare proiect, ne dorim să realizăm cât mai multe. Dar, fără sprijin și susținere, nimic nu ar fi fost posibil…Iar sprijinul a venit din partea parlamentarilor PNL Giurgiu – Gabriela Horga, Alexandru Andrei, Toma Petcu, dar mai ales din partea președintelui filialei PNL Giurgiu, Dan Motreanu”, a încheiat primarul comunei Letca Nouă, Marin Negru.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole