De mai bine de trei ani, locuitorii din apropierea unei ferme de vaci din Crevedia îndură mirosuri insuportabile!
Înființată în anul 2007, ferma de creștere a bovinelor NEDERLAND DAIRY FARM SRL din satul Crevedia Mică (comuna Crevedia Mare) a început, de aproximativ trei ani de zile, să devină un real coșmar pentru cele câteva familii ce locuiesc la doar câteva zeci de metri de grajdurile și de așa-zisa platformă de depozitare a dejecțiilor și deșeurilor. Mai exact, mirosurile de nedescris împânzesc zona, făcând – mai ales pe timpul verii – aerul imposibil de respirat.
Disperați, cetățenii au cerut mai întâi ajutorul primăriei din localitate, dar și presei. De remarcat tupeul investitorului străin care le-a reproșat locuitorilor din zonă că și-au ridicat case în zonă cu aproape un secol în urmă (??!), „ignorând” (de parcă ar fi fost vorba de niște mici Nostradamuși) faptul că acolo s-ar putea înființa, la un moment dat, o fermă de creștere a bovinelor!
„Nu mai putem respira…Mirosul de cadavru a intrat până și în pereții casei! Am încercat, în nenumărate rânduri, să ajung la un consens – în sensul că le-am cerut să nu mai depoziteze mizeriile acelea – cu reprezentanții firmei, dar nu am avut cu cine discuta. Mai mult, mi-au reproșat că eu aș fi de vină, că mi-aș fi făcut casa acolo…Dar casa are peste 75 de ani, este casa în care au locuit bunicii soției mele. Mă întreb un singur lucru. La el, în Olanda, tot la fel ar fi procedat, cum procedează la noi, în România?
El crede că, gata, dacă a venit aici și a făcut o fermă de nu știu câte sute de vaci – cred că sunt vreo 300, gata, el e cel care face legea! Nu este normal! Mai mult, dejecțiile depozitate pe platformă – până când sunt duse pe câmp – sunt acoperite cu folie de plastic, ceea ce accentuează mirosul, pentru că folia se încinge și efectiv transformă aerul din zonă în aer cu iz de cadavru!”, declara, indignat, S.D., unul dintre locuitorii comunei Crevedia.
Ferma de vaci, amendată cu 500 de milioane de lei vechi!
Cu un an în urmă, tot ca urmare a unei reclamații a cetățenilor din comună, ce viza exact aceeași situație, reprezentanți ai Gărzii de Mediu Giurgiu au efectuat un control la societatea amintită, unde…surpriză! Au constatat că sesizările oamenilor se confirmau, deși cei de la Nederland Dairy Farm susțineau contrariul.
Urmare a acelei verificări, firma a fost amendată cu 50.000 de lei, conform precizărilor reprezentanților Gărzii de Mediu.
„Referitor la petiția prin care se reclama disconfort olfactiv determinat de activitatea desfășurată de ferma pentru creșterea bovinelor din satul Crevedia Mică, comuna Crevedia Mare, județul Giurgiu, vă comunicăm:
– În data de 7 septembrie 2020, GNM-CJ Giurgiu a efectuat un control la SC NEDERLAND DAIRY FARM SRL – ferma pentru creșterea bovinelor din satul Crevedia Mică, comuna Crevedia Mare, județul Giurgiu. Controlul a fost efectuat pentru verificarea unei sesizări prin care se reclama faptul că „aerul este irespirabil datorită mirosurilor de la ferma de vaci”.
– GNM-CJ Giurgiu a identificat sursa disconfortului olfactiv, respectiv o platformă betonată ce prezintă fisuri și permite infiltrarea în sol a lichidului ce se scurge din 600t de borhot achiziționat pentru hrana animalelor. Menționăm că platforma betonată este amplasată în afara spațiului autorizat.
Astfel, s-a constatat nerespectarea condiției din Autorizația de Mediu nr. 67/13.12.2016, revizuită la data de 03.12.2018, privind desfășurarea activității numai în spațiile autorizate.
Prin actul de control s-a impus ca borhotul de bere să fie mutat pe un amplasament conform prevederilor autorizației de mediu. Pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actul de reglementare a fost aplicată amenda în valoare de 50.000 de lei, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului cu completările și modificările ulterioare, art. 96, alin 3 pct 1.
De asemenea, GNM-CJ a solicitat APM Giurgiu să procedeze la aplicarea dispozițiilor art. 17 din OUG 195/2005 privind protecția mediului cu modificările și completările ulterioare, respectiv emiterea unei notificări prealabile cu termen, în vederea îndeplinirii obligațiilor impuse”, se arată în documentul oficial emis în anul 2020.
Minunea care a durat…trei zile!
Doar câteva luni a durat „minunea” de la Crevedia. Adică, până când angajații firmei au reînceput să depoziteze, pe aceeași platformă betonată improvizată ca depozit de reziduuri, dejecțiile. Pe care, mai apoi, le încarcă într-un tractor și pornesc spre câmpul de la marginea comunei, unde, ascunși, de cele mai multe ori, de ochii indiscreți, aruncă tonele de mizerie. Astfel, locuitorii din localitate au ajuns, acum, să se confrunte cu două probleme: una, creată de disconfortul de pe platforma din interiorul fermei, și o a doua, ce provine din extravilanul localității.
Autoritățile locale…ridică din umeri!
Deși oamenii s-au plâns în nenumărate rânduri Primăriei Comunei Crevedia Mare de problema creată de „investitorul” olandez, primărița Elena Vasilică a ridicat, de fiecare dată, din umeri. După mai multe încercări, într-un final, anul trecut a acceptat o întrevedere cu reprezentanții fermei cu pricina. La vremea respectivă, primarul comunei declara:
„Cunosc situația, nu îi înțeleg de ce procedează astfel. Am înțeles că ar fi vorba de borhot de bere, sau ceva de genul acesta. Astăzi (n.r. vineri, 21 august 2020) am solicitat administratorului firmei NEDERLAND SA – cei care dețin ferma de vaci – o întrevedere, la care vor participa și reprezentanți ai cetățenilor, precum și ai Poliției de la Secția Roata de Jos. În urma întrevederii, s-a confirmat ceea ce spun oamenii din comună, și am stabilit ca, pe data de 24 august, luni, să solicităm un reprezentant al DSP Giurgiu, care să vină, să evalueze situația și să decidă asupra soluțiilor ce ar putea rezolva această gravă problemă a comunității noastre. Îmi este extrem de jenă de oamenii din comună, care m-au tot întrebat despre această situație…Sperăm să rezolvăm, acum, și să nu mai fie alte probleme!”, declara, cu un an în urmă, Elena Vasilică. Doar că, așa cum ne spuneau oamenii din comună, problema…a revenit! Sau, mai corect, nici nu a dispărut complet vreodată!
Contactată de reprezentanții noștri, Elena Vasilică a declarat:
„Știu situația, o cunosc de anul trecut când, mai mult de rușinea oamenilor, am făcut acea întrevedere cu ei, cu cei de la Mediu și cu cei de la DSP. Au zis că remediază situația, dar vedeți și dumneavoastră…și după ce au primit amendă, tot la fel este mirosul. Ei acum mi-au spus – am vorbit cu ei, pentru că oamenii au venit și mi-au spus din nou că nu pot sta în curte sau în casă de miros, mai ales acum, de când au venit căldurile – că lucrează la siloz, că nu mai depozitează, dar că duc dejecțiile pe niște terenuri pe care le au ei în arendă…E adevărat, terenurile sunt la 3-400 de metri de sat, iar mirosul se simte groaznic! Chiar azi (n.r. – 9 august) le voi trimite o nouă adresă și le solicit să transporte dejecțiile în altă parte, eventual în apropierea pădurii, e la distanță mult mai mare, pentru că îmi este rușine de oamenii din comună…Nu știu ce să spun, le-o face plăcere celor de la fermă să tot fie amendați, dacă nu se conformează și fac tot ce vor ei!”, a încheiat primarul comunei Crevedia Mare.
Cel mai probabil, așa cum s-a întâmplat și cu un an în urmă, reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Giurgiu se vor autosesiza, și, din nou, vor încerca, în limitele legii, să remedieze situația din Crevedia.