Latră câinii în Giurgiu sau la Giurgiu umblă câinii cu covrigi în coadă sunt doar două dintre zicalele ce au făcut orașul nostru celebru. Cine ne-a adus celebritatea? Maidanezii de care te lovești aproape la fiecare pas, în ciuda eforturilor autorităților locale de a stopa înmulțirea acestora.
O știre a celor de la g4media.ro a dat fiori atât autorităților, cât și unei bune părți a populației. De la Jucu (județul Cluj) ar ajunge, pe căi ilegale, sute de câini fără stăpân, pe străzile din municipiu sau chiar din comunele județului.
Conform celor de la g4media.ro, un contract încheiat între SC Axa Cab Vet SRL, în urmă cu câteva zile, și Primăria Jucu, pentru fiecare câine ridicat, autoritatea locală plătește 1.000 de lei, cost ce include capturarea, transportul, sterilizarea și deparazitarea. Declarația primarului din Jucu, Dorel Pojar, este stupefiantă: nu știe exact ce se întâmplă cu animalele, odată ajunse în adăpost, în condițiile în care aceștia nu ar mai fi revendicați sau adoptați!
„Dacă nu sunt ceruți înapoi câinii, rămân acolo, la ei. Nu mai știu exact ce fac ei sau cum fac. Am avut cazuri chiar dacă au fost ridicați câinii și i-au adus înapoi, nu se pune problema…”, spune el, citat de g4media.ro.
Distanța uriașă parcursă de câinii ridicați de pe străzi și tranchilizați a stârnit îngrijorarea unora dintre locuitorii din Jucu, preocupați de bunăstarea animalelor pe drumul lor lung până în Giurgiu (peste 500 de kilometri, parcurși în condiții nu tocmai propice transportului), cât și de soarta acestora, odată ajunși „la destinație”.
Doar că, dacă acești câini ar fi, așa cum prevede legea, microcipați, li s-ar lua extrem de ușor urma. Doar că, în condițiile în care poți face bani frumoși fără prea multă bătaie de cap (și cheltuială), mai bine de debarasezi de „necaz”, aruncându-l cât mai departe. Cât despre autoritatea publică locală…Da, este exact acea comună „exemplu” pe toate posturile tv din România, doar că, așa cum reiese din materialul celor de la g4media.ro, primarul se spală pe mâini și ascunde, cumva, sub preș, o problemă generală: cu 1000 de lei pe câine, nu mai contează ce se întâmplă mai departe! Și, uite-așa, prevedem că, în curând, comuna va fi din nou dată exemplu, ca fiind localitatea din România care a scăpat de problema câinilor fără stăpân. Cum? „Exportându-i”, fără a se chinui cu tratamente, vaccinuri, microcipări, adopții etc, așa cum se întâmplă la Giurgiu.
Și, cum de nenumărate ori, atât primarul Adrian Anghelescu, dar și alți factori de decizie din municipiu și județ – sau chiar primari de comune – se arătau reticenți față de numărul mare de câini fără stăpân care apăreau pe străzile din municipiu, iată că se confirmă o bănuială a acestora: câinii sunt aduși cu mașinile din alte părți, și lăsați la limita localităților.
La Giurgiu sunt capturați de pe străzi, în medie, aproximativ 30 de câini/lună, în prezent fiind cazați în adăpostul administrat de societatea Giurgiu Servicii Locale, peste 600 de câini, capacitatea acestuia fiind de maxim 721 de locuri.
În ultimii doi ani, implicarea autorităților din Giurgiu în ceea ce privește gestionarea câinilor fără stăpân, a devenit o prioritate, fiind organizate acțiuni de informare și conștientizare, iar numărul de campanii de sterilizare atingând un record pentru municipiu. În anul 2024, Primăria municipiului Giurgiu și Giurgiu Servicii Locale, cu sprijinul ONG-urilor au organizat 8 campanii de sterilizare, fiind castrați 1600 de câini, iar de la începutul anului 2025 și până în prezent, au fost organizate două campanii de sterilizare, fiind castrate 350 de patrupede.
Potrivit directorului societății Giurgiu Servicii Locale, Marius Duca, astfel de campanii se vor înmulți considerabil, pentru că doar prin sterilizare poate fi realizată o gestionare mai eficientă a câinilor fără stăpân.