18.1 C
Giurgiu
vineri,12 aprilie 2024
spot_img

Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu, despre înființarea unui incinerator de deșeuri în municipiu: „Sunt împotrivă, și, chiar dacă nu îl pot stopa definitiv, nu abandonez lupta!”

De ceva timp, vestea că la Giurgiu s-ar putea înființa un incinerator de deșeuri a iscat îngrijorare în rândul locuitorilor orașului. Motivul principal al îngrijorării îl constituie apropierea „investiției” de o zonă în care există locuințe.

Proiectul a fost supus dezbaterii publice de către Agenția de Protecție a Mediului Giurgiu și va fi destinat arderii deșeurilor medicale, animale dar și altor deșeuri.

Am solicitat informații de la instituțiile statului, dar m-am lovit de lipsă de transparență și nepăsare. Am adresat întrebări și interpelări în calitate de parlamentar, fiind o modalitate prin care Legislativul controlează Executivul, potrivit Constituției, Statutului deputaților și senatorilor și Regulamentului Camerei Deputaților.

Întrebările pe care le-am adresat de peste o luna jumătate pe această temă Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului nu au primit nici până astăzi răspuns. Termenul pentru răspuns era 16 iunie 2023. Sunt două instituții conduse de reprezentanți ai PSD. Aceștia nu respectă obligațiile de a răspunde în termenul legal, spunea deputatul PNL Giurgiu, Gabriela Horga.

Mai mult, președintele social-democraților giurgiuveni, Marian Mina, se pretinde a fi extrem de preocupat de acest subiect. Însă totul este doar de fațadă, atâta timp cât, din declarațiile Gabrielei Horga, colegii de partid ai acestuia nici măcar nu răspund la întrebările adresate de deputatul liberal pe această temă.

Am trimis, de asemenea o interpelare Ministerului Mediului, în momentul în care instituția era condusă de Tancosz Barna, iar în acest caz termenul de răspuns nu a fost depășit.

Sunt împotriva acestui proiect, dar, în calitate de parlamentar, posibilitatea de a-l stopa efectiv depinde de implicarea autorităților cu puteri executive. Nu abandonez lupta. Voi reveni cu interpelări pe acest subiect. Voi discuta cu experți în domeniu pentru a vedea cum poate fi înăsprită legislația referitoare la astfel de proiecte, spune Gabriela Horga.

Realizarea acestui incinerator ar putea pune în pericol sănătatea locuitorilor din municipiul Giurgiu, deoarece instalaţiile de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor au un impact negativ major asupra sănătăţii cetăţenilor, economiei locale şi a mediului înconjurător.

Un domeniu extrem de sensibil în acest caz este reprezentat de protecția mediului și a sănătății populației, a încheiat deputatul PNL Giurgiu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole