Ca în fiecare an, în ziua de 12 mai, profesorii şi elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu îl cinstesc pe ocrotitorul lor spiritual, Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
Slujirea preoteascã este cea mai sfântă slujire în lumea aceasta. Prin ea se reflectă lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu în lume, de aceea preoția implică și cea mai mare responsabilitate pentru păstorii de suflete. Conform învățăturii de credință a Bisericii noastre, „Religia este raportul liber și conștient al omului cu Dumnezeu, care se traduce prin sentimentul religios, iar în afarã, prin moralã și cult“. Între acțiunile inițiate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se numără și aceea privind reorganizarea învățământului teologic conform cerințelor Bisericii și societății românești actuale. În procesul de înnoire a învățământului teologic, o atenție aparte s-a acordat Seminariilor teologice. Un prim pas l-a constituit integrarea Seminariilor Teologice în cadrul învãțãmântului de stat.
Un moment important în procesul de reorganizare a învățământului teologic seminarial l-a constituit redeschiderea unor seminarii sau înființarea altora noi. Începând cu anul scolar 1996-1997, școala româneascã teologicã s-a îmbogățit cu un nou Seminar teologic în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Acesta a luat ființă în vechea Cetate a Giurgiului de pe malul bãtrânului Danubius. Preoții și credincioșii de pe aceste meleaguri s-au bucurat atunci când Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Pãrinte Patriarh Teoctist (cel al cărui nume îl poartă, azi, Seminarul Teologic din Giurgiu), în calitatea Sa de Chiriarh al locului, a acordat Înalta binecuvântare în vederea înființării acestei școli teologice.
Urmare a predãrii Religiei în școală, tot mai mulți tineri s-au apropiat de Sfânta Bisericã, unii dintre ei exprimându-și dorința de a deveni slujitori ai sfintelor altare. Având în vedere doleanțele acestor tineri de a urma una din formele de învãțãmânt teologic, s-a nãscut ideea înființãrii unui Seminar Teologic liceal la Giurgiu, care a fost primitã cu mult interes atât de cãtre Centrul Eparhial, cât și de cãtre Consiliul Local al municipiului Giurgiu. În calitatea sa de profesor la catedra de Istoria religiilor din cadrul Colegiului National „Ion Majorescu“ din Giurgiu (în perioada 1993-1996 ), Pãrintele profesor Emil Nedelea Cãrãmizaru, împreunã cu distinsul director de atunci al Colegiului, profesorul Mircea Bulboacã, fiu de preot și nepot al vrednicului de pomenire Episcop Iosif Gafton al Râmnicului, au avut initiațiva înființãrii Seminarului teologic în cadrul Colegiului, ca prima școalã cu profil teologic din istoria Cetãții Giurgiului.
Seminarul teologic Giurgiu s-a bucurat, de asemenea, de sprijin și din partea Protoieriei Giurgiu Sud, a Pãrintelui Protoiereu Constantin Buga, a Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prin inspectorul scolar general de atunci, profesorul Nelu Lobda, precum și din partea Ministerului Învãțãmântului, de la care a obținut aprobãrile necesare. Așadar, aceastã remarcabilã realizare pentru Bisericã și scoalã poartã binecuvântarea Prea Fericitului Pãrinte Patriarh Teoctist, care, prin adresa Cancelariei Sfântului Sinod nr. 590/1996, a comunicat Centrului Eparhial hotãrârea privind înființarea Seminarului Teologic liceal din Giurgiu.
În anul scolar 1996-1997, Seminarul teologic din Giurgiu a funcționat cu clasa a IX-a, formatã din 33 de elevi, toți interni. Din toamna anului 1998 Seminarul teologic își mutã sediul pe lângã Grupul Școlar „Miron Nicolescu“ din Giurgiu. După numeroase demersuri, sunt transferate Seminarului douã imobile – cãmin și cantinã – situate în Șoseaua Sloboziei Nr. 1, unde au fost efectuate ample lucrãri de amenajãri și reparații. Din anul 1999, aceastã școalã primeste, cu acordul Patriarhiei Române și al Ministerului Educației Naționale, autonomie cu schemã proprie de functionare.
În anul 2001, de pe bãncile Seminarului teologic „Sfântul Ioan Valahul“ iese prima promoție de absolvenți, cu medii la examenul de Bacalaureat având peste nota 8, iar procentul celor admiși la institutiile de învãțãmânt universitar a fost de 100%. De-a lungul anilor de existențã a acestei școli, profesorii și elevii sãi au fost prezenți la nenumãrate manifestãri religioase, cultural-spirituale și de învãțãmânt, în ținuturile giurgiuvene, în țarã și strãinãtate. An de an, elevii seminariști au participat la concursuri și olimpiade școlare organizate de Ministerul Educației și Cercetãrii, unde au obținut întotdeauna rezultate bune si foarte bune.
Anul 2007 reprezintã în istoria acestui Seminar un an de referintã. Dupã multe si sustinute demersuri ale Conducerii scolii, în cel de-al doilea imobil, obtinut în anul 1999, s-a amenajat, cu binecuvântarea Prea Sfintitului Dr. Ambrozie – Episcopul Giurgiului, o scoalã nouã, dotatã cu tot ceea ce este necesar în vederea bunei desfãsurãri a procesului instructiv-educativ la o scoalã teologicã. Investitia se ridicã la aproximativ 2.300.000 Ron (23 miliarde lei vechi). A fost amenajat un Paraclis, cu hramul Sfintii Trei Ierarhi, împodobit cu o frumoasã catapeteazmã sculptatã în lemn de stejar, donatã de Prea Sfintitul Dr. Ambrozie – Episcopul Giurgiului . Scoala a fost amenajatã modern, dupã norme europene cu sãli de clasã, cancelarie, birouri, laboratoare de muzicã psalticã, informaticã, laborator de religie, bibliotecã, spatii pentru recreerea elevilor etc. Paraclisul si celelalte spatii special amenajate din scoalã vor fi înfrumusetate cu picturã bisericeascã. Pe peretii exteriori au fost executate decoratiuni bisericesti în tehnica „Sgrafito“. De asemenea, au fost continuate lucrãrile de îmbunãtãtire a conditiilor de cazare si masã a elevilor, atât la internatul Seminarului teologic, cât si la blocul alimentar, se arată într-o documentare a Episcopiei Giurgiului.
Izvor dãtãtor de luminã, formator de caractere si de oameni devotati principiilor morale perene si de nezdruncinat, bazat pe învãtãtura nemuritoare a Mântuitorului Iisus Hristos, Seminarul Teologic din Giurgiu are ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, cel care, cu sângele sãu L-a mãrturisit pe Învãtãtorul Cel Mare, dând model de curaj, de putere a credintei si de mãrturisire vie a acesteia. O scoalã teologicã într-o strãveche Cetate crestinã precum cea a Giurgiului, reprezintã o fãclie vie ce dã luminã din lumina sa.
Iată că vineri, 12 mai, odată cu hramul acestei instituții de învățământ, elevii seminariști vor fi prezenți la Biserica Buna Vestire din municipiu, unde doi dintre ei (aflați în anul 4 de studiu) vor susține prima lor predică. Între ei, și unul dintre copii aflați în sistemul de protecție al DGASPC Giurgiu, Nicușor Liviu George, un copil extrem de dăruit și cu har, care, de ani de zile, sprijinit de părintele Georgian Bogdan și-a găsit vocația…

Vom reveni cu informații și cu imagini după finalizarea evenimentului de vineri, 12 mai.