18.1 C
Giurgiu
duminică,19 mai 2024
spot_img

Europarlamentarul liberal Dan MOTREANU, inițiator al unei rezoluții aprobate în Parlamentul European

Recent, în plenul Parlamentului European a fost adoptată o rezoluție referitoare situația din Republica Moldova, printre inițiatorii acesteia numărându-se, alături de alți colegi europarlamentari, liberalul Dan Motreanu.

Parlamentul European susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Solicităm Comisiei și Consiliului să înceapă negocierile de aderare până la finalul anului 2023, cu condiția îndeplinirii celor nouă reforme pe care Republica Moldova trebuie să le realizeze, preciza Dan Motreanu la scurt timp de la adoptarea acestei rezoluții.

Parlamentul European condamnă încercările repetate ale Rusiei de a destabiliza Republica Moldova, prin utilizarea de mijloace hibride, folosirea resurselor de energie ca o armă, violarea spațiului aerian al Republicii Moldova, campanii de dezinformare și proteste înscenate, precum și amenințarea cu folosirea forței.

De asemenea, Parlamentul European solicită retragerea forțelor ruse din Transnistria.

Cerem Uniunii Europene să intensifice sprijinul financiar pentru Republica Moldova. UE a furnizat Republicii Moldova peste un miliard de euro, din octombrie 2021 și până astăzi, sub formă de granturi și împrumuturi.

Parlamentul European solicită UE și statelor membre să introducă sancțiuni împotriva celor care destabilizează situația din Republica Moldova. Cerem sancționarea oligarhilor fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și extrădarea lor de către statele care îi găzduiesc, pentru a putea fi judecați în Republica Moldova.

Solicităm UE liberalizarea permanentă a comerțului cu Republica Moldova, pentru a sprijini economia acestei țări.

Cerem UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice, se arată în textul rezoluției inițiate inclusiv de liderul liberal giurgiuvean.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole