26 C
Giurgiu
sâmbătă,13 iulie 2024
spot_img

ECORUTA DUNĂREANĂ, un model de petrecere a timpului liber

Ecoruta Dunăreană este primul proiect de valorificare durabilă sub forma turismului de natură, a patrimoniului natural pe care îl oferă malul Dunării de-a lungul județului Giurgiu, dar și a insulelor și ostroavelor dunărene din segmentul propus.

Este vorba despre 40 de kilometri de traseu, care începe în Slobozia, continuă cu municipiul Giurgiu, ostrovul Mocanu, apoi comunele Oinacu, Gostinu și Prundu, și se încheie pe Insula Lungu.

Destinația Ecorutei Dunărene va fi doar pentru tipul de turism dedicat naturii, dar și pentru evenimente asociate conceptului ecoturistic (cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, zone de campare, plimbări cu caiace între insule, evenimente sportive, educative și culturale).

„Pentru o Dunăre cu malurile curate” este proiectul derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Terra Mileniul III, cu sprijinul Lidl Romania și fonduri Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014 – 2022.

Dacă în ceea ce privește municipiul nostru există un oarecare interes din punct de vedere turistic, nu același lucru se poate spune despre celelalte localități în care, deși există obiective de patrimoniu natural sau cultural locale, nu sunt suficient cunoscute sau puse în valoare.

Pe de altă parte, principala problemă cu care se confruntă orice zonă cu potențial turistic este legată de cantitatea mare de deșeuri ce transformă zonele de pădure sau de plajă în potențiale depozite ilegale de gunoi.

De altfel, problema deșeurilor abandonate în natură au dus la organizarea, în perioada 7 – 20 iunie, a patru tabere de igienizare, de-a lungul traseului ecorutei, tabere în cadrul cărora voluntari (circa 20 în fiecare dintre cele trei serii) au mapat și curățat malurile Dunării.

Până la finalul acestui an, întregul traseu urmează să primească și marcaje turistice, astfel că orice doritor va putea parcurge, în siguranță, cei 40 de kilometri de traseu.

Vineri, 16 iunie, în prezența primarilor, Adrian Anghelescu (municipiul Giurgiu), Fabian Țîrcă (comuna Oinacu) și Dumitru Văcaru (comuna Gostinu), în comuna Oinacu a avut loc o etapă a proiectului, legată exact de un ecotrip de circa 6 kilometri, în care, pe jos, cu bicicleta sau în caiac, voluntarii prezenți la cea de a treia serie a taberei de ecologizare au redescoperit frumusețile pădurii și ale malurilor Dunării, pe raza comunei Oinacu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole