15.5 C
Giurgiu
duminică,23 martie 2025
spot_img

„E-participare pentru județul Giurgiu”, prim bilanț la o lună de la lansare

Începând de cu data de 30 iunie, giurgiuvenii beneficiază de prima aplicație de consultare publică în timp real, prin intermediul căreia comunicarea între cetățean și autoritățile locale devine mult mai facilă, sunt direct implicați în procesul de luare a deciziilor și  au puterea de a vota în consultări publice legate de dezvoltarea comunității la un click distanță.

Este o aplicație, unica din România, care aduce la aceeași masă, dar online, atât cetățeanul, cât și administrația publică. Aplicația este disponibilă atât pentru telefoanele IOS, cât și cele cu sistem de operare Android.

Cetățenii pot participa la procesul de consultare publică, înaintat de noi împreună cu partenerul Primăria Municipiului Giurgiu. Astfel, sunt puse în discuție probleme din comunitate, unde pot vota. Noi vom analiza aceste voturi, și vom avea o comunicare cu partenerul de dezvoltare locală pentru rezolvarea acelei probleme. De asemenea, pe lângă vot, cetățenii își pot exprima și o părere cu referire la subiectul respectiv.

Aplicația prevede un modul aflat încă în stadiul de proiectare, în cadrul căruia cetățenii pot sesiza o problemă din comunitate, pe care o vom susține în fața autorităților publice, preciza Ioana Iliescu, manager proiect în cadrul Asociației PRO DEMOCRAȚIA și manager al proiectului „e-consultare publică în județul Giurgiu”.

Noul modul va fi disponibil din toamnă.

Proiectul a apărut în perioada de pandemie, când, din cauza restricțiilor de deplasare sau de interacțiune între cetățeni și autorități. Mai mult, nicio platformă on-line, nici cea de e-learning, nici cea de interacționare cu cetățenii, nu a fost gândită la un asemenea nivel, declara coordonatorul campaniei e-consultare, Viviana Anghel Luckacsi.

Autoritățile vor ține cont, sunt obligate, să țină cont de ceea ce vor spune cetățenii. Toate publicările de pe site-urile autorităților locale, cu privire la o inițiativă legislativă, fie că este vorba despre proiecte de consiliu local, fie chiar despre legi sau ordonanțe de guvern, vor fi mult mai ușor disponibile, odată cu această aplicație, mai preciza coordonatorul campaniei e-consultare.  

Până în prezent, de la lansare, în urmă cu circa o lună de zile, aplicația a fost descărcată și instalată pe un număr mai mare de 600 de telefoane și gadgeturi, dar cifra este în plină dinamică.

La bilanțul primei luni de la urcarea în sistem a aplicației au participat Ionel Muscalu, viceprimar al municipiului, dar și o mulțime de tineri interesați în mod direct de această oportunitate de implicare în viața comunității.

Acest eveniment face parte din proiectul ”E-consultare publică în județul Giurgiu”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, cod SIPOCA 975/MySMIS 151317.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole