De mai bine de trei luni, fermieri din comuna Putineiu ne aduc la cunoștință, sub anonimat, evenimente care nu îi sprijină deloc, protagonist fiind fie primarul comunei Stănești (învecinată cu Putineiu), fie apropiați ai acestuia.
După ce am scris despre „febra pământului” pentru o firmă apropiată primarului din comuna Stănești, în care o societate agricolă din Putineiu era văduvită de posibilitatea de a beneficia de „uzufructul” terenului pentru care câștigase o licitație de închiriere, iată că și Instituția Prefectului Giurgiu își „bagă” coada în această situație.
Concret, conform surselor noastre, pe data de 28 decembrie, la Stănești a avut loc o ședință de consiliu local. Nimic neobișnuit până aici,doar că, pe lângă alte subiecte dezbătute, primarul comunei Stănești a adus în discuție și licitația despre care publicația noastră a mai scris, la începutul acestei luni.
Mai mult, acesta susținea că a obținut, deja, avizul de legalitate de la Instituția Prefectului, și, atenție!!! Totul în doar două zile! Asta în condițiile în care alte primării, „adversare” ale politicilor Instituției Prefectului, așteaptă de multe ori și luni de zile – chiar și jumătate de an, de multe ori – și tot se trezesc cu atacuri în instanță pentru hotărârile de consiliu date!
Mai mult, conform acelorași surse, se pare că însuși prefectul Florentina Stănculescu l-ar fi învățat pe primarul comunei Stănești, Dănuț Mitrea, să rectifice și să solicite „deîndată” o ședință de consiliu, cu exact tema licitației respective.
De asemenea, același primar se laudă cu faptul că, din punct de vedere politic, o are cumva „la mână” pe prefecta Florentina Stănculescu, susținută de Marian Mina.
Nu e greu de crezut, în condițiile în care societatea agricolă din Putineiu, văduvită de contractul și licitația „măsluite”, a depus o serie de sesizări la Instituția Prefectului Județului Giurgiu, solicitând inclusiv răspuns la întrebarea legată de cel care ar trebui să îi despăgubească, în condițiile în care au înființat cultură agricolă pe terenul cu pricina, până să se organizeze așa-zisa licitație…
Vă reamintim că și la începutul anului 2023, în comuna Stănești s-a întâlnit aceeași situație, care, la momentul respectiv, s-a rezolvat cumva…dar care s-a reluat la scurt timp, mai exact în luna august! Mai mult, reprezentanții societății agricole din Putineiu ne spuneau că, la vremea respectivă, contractul de închiriere pentru terenul cu pricina, aflat în proprietatea Consiliului Local Stănești, ar fi fost semnat…pe repede înainte!
Din câte cunoaștem, societatea agricolă din Putineiu ar fi depus, spre știința Prefectului Județului Giurgiu, aceste aspecte, precum și o plângere penală pentru abuz în serviciu. Culmea este că nu s-ar fi ținut cont de aceste aspecte, nerespectându-se legislația în vigoare, care prevede că cine înființează o cultură, beneficiază și de recoltarea fructelor acestei culturi…dar dacă altcineva este acum proprietar pe teren, cum se rezolvă oare această dilemă?? Reprezentanții societății agricole din Putineiu, cea păgubită, spun că din start au primit, fără a fi dezbătut în ședința de consiliu, așa cum era normal, un MARE REFUZ!
Întrebarea care se pune este strict legată, în acest caz, de dubla măsură aplicată de Instituția Prefectului Giurgiu. În unele situații, în care chiar există interes public pentru rezolvarea unor probleme pentru comunitate, Instituția Prefectului întârzie cu lunile avizul de legalitate, sau respinge aceste hotărâri, în timp ce pentru primarii „afiliați” politic partidului care o susține, avizele se dau „de azi pe mâine”…Cine recuperează prejudiciile în asemenea situații? Cine plătește, mai ales?
Sunt întrebări la care, pentru moment, nu găsim răspunsuri. Dar poate că, urmare a acestor dezvăluiri, vom primi răspunsuri, și nu doar noi, ci mai ales cei care au, în mod direct, de suferit ca urmare unor asemenea situații…