10.8 C
Giurgiu
duminică,3 decembrie 2023
spot_img

Deputatul PNL Giurgiu, Gabriela HORGA, primele reacții după aprobarea, în Consiliul Local, a constituirii consorțiului pentru campusul dual

Zi fierbinte marți, 28 februarie. Era ultimul „tren” pentru ca aleșii locali să aprobe, în ședința extraordinară, constituirea consorțiului pentru campusul politehnic dual. Din fericire, consilierii liberali (deja deciși încă de la ședința trecută), cei doi aleși ai ProRomânia și proaspătul ales local al ALDE au înțeles că, pentru municipiul și județul Giurgiu, acest campus este o gură de oxigen.

Nu putem spune același lucru și despre consilierii PSD, care au absentat astăzi, după ce, în ședința de săptămâna trecută, la ordinul politic al lui Marian Mina, au respins proiectul, în ciuda tuturor argumentelor primite de la cei care știu să facă educație – Politehnica București sau de la mediul de afaceri. PSD a boicotat șansa județului Giurgiu de a atrage fonduri europene pentru acest proiect, iar în momentul în care au rămas fără argumente au lipsit de la ședința decisivă.

Printre primele reacții după ce acest proiect a fost aprobat a fost cea a deputatului PNL Giurgiu, Gabriela Horga, cea care, cu puțin timp înaintea ședinței, își manifesta încrederea în votul de azi:

Astăzi consilierii locali din municipiul Giurgiu urmează să dea un nou vot pentru constituirea consorțiului pentru învățământul dual.

Sper că aleșii locali PSD să țină seama măcar de aceasta dată de importanța proiectului pentru comunitate și nu de interesele de partid.

Dezvoltarea campusurilor pentru învăţământ dual se regăsește în  programul de guvernare prezentat de PSD în noiembrie 2021. Poate, între timp, Marian Mina, Elena Dinu, consilierii PSD au aflat ce au promis în propriul program de guvernare și îsi dau seama ca și tinerii din Giurgiu au nevoie de un viitor si de meserii.

10 campusuri duale urmează să fie finanțate la nivel național din PNRR, unul pentru fiecare regiune plus două proiecte de rezervă care vor fi alocate în funcție de solicitări. Fără un vot în favoarea proiectului, nici măcar nu putem intra în această competiție. Județul Giurgiu s-a asociat cu județele Călărași și Teleorman pentru a-și maximiza șansele. Avem un parteneriat cu Universitatea Politehnica București, instituție prestigioasă, ai cărei specialiști au făcut o a analiză a pieței muncii și vor fi implicați în educația tinerilor giurgiuveni. Companii din Giurgiu și Teleorman sunt deja parteneri în acest proiect.

Dar, așa cum precizam, aleșii locali ai PSD au preferat să trateze cu indiferență votul extrem de important de astăzi. Cu toate acestea, în ciuda opoziției lor, manifestată și prin acest act de absenteism, proiectul a trecut.

După vot, Gabriela Horga preciza:

Am reușit în ciuda opoziției lor. 12 consilieri locali au votat proiectul și astăzi ei sunt cei care dau o șansă tinerilor din Giurgiu: 9 consilieri PNL – Ionel Muscalu, Silviu Dumitrescu, Gheorghe Bușcu, Robert Costache, Adelina Sîrbu, Cătălin Funieru, Gheorghe Gâdea, Gheorghe Pană, Ioan Daut, doi consilieri ProRomânia – George Pălălău, Marian Damian și o consilieră ALDE, Gigica Pieptănaru.

Este de neînțeles de ce a trebuit să luptăm cu PSD Giurgiu, când eforturile echipei liberale din administrația locală trebuie îndreptate către competiția cu celelalte județe, pentru atragerea fondurilor europene.

Echipa liberală din județul Giurgiu, condusă de Dan Motreanu, are o altă viziune și își canalizează eforturile către creșterea nivelului de educație din județ.

De asemenea, deputatul liberal giurgiuvean preciza faptul – extrem de important, de altfel – că tinerii din Giurgiu și județele partenere au nevoie de șansa de a învăța o meserie solicitată pe piața muncii.

Tinerii sunt viitorul. În ei trebuie să investim și în educația lor. Cei care doresc trebuie să aibă acces și la ruta profesională. Județul Giurgiu are nevoie de investiții pentru a se dezvolta. Investitorii solicită existența unor oameni care să fie calificați în meserii solicitate pe piața muncii, a mai precizat Gabriela Horga.

Fiecare consorțiu va beneficia de finanțare pentru construirea a câte unui campus profesional integrat, liceal și universitar. Campusurile urmează să asigure spațiile de învățământ unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii. De asemenea, va fi asigurată infrastructura necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional  – spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole