22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Deputatul giurgiuvean liberal, Gabriela HORGA: „Am depus la Palatul Parlamentului un alt proiect de lege important pentru cetățeni”

Vineri seara, la Oinacu, gazdă fiind primarul localității, Fabian Țîrcă, a avut loc o întâlnire a deputatului liberal giurgiuvean Gabriela Horga, împreună cu liderul liberalilor giurgiuveni, europarlamentarul Dan Motreanu, cu mai mulți primari ai județului.

La scurt timp după finalizarea întâlnirii, deputatul Gabriela Horga, declara, pentru publicația noastră:

„De ieri (n.r. joi, 25 noiembrie) am depus la Palatul Parlamentului un alt proiect de lege important pentru cetățeni, despre care nu am vorbit. Sunt hotărâtă să merg mai departe cu proiectele de simplificare și debirocratizare. Recent, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege la care sunt co-inițiator și care prevede că instituţiile publice nu vor mai avea dreptul să solicite copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice.În completarea acestui demers, am depus, împreună cu colegii mei Sebastian Burduja și Diana Morar, un nou proiect de lege. Potrivit acestuia instituțiile publice și organele de specialitate ale administrație publice care solicită copii ale unor acte care nu sunt emise de autorități ale statului trebuie să asigure fotocopierea gratuită a acestora. Aici se încadrează, de exemplu, copiile după diplomele de studii emise de universități”, declara Gabriela Horga.

În prezent, autoritățile îi obligă pe cetățeni să vină cu copii de pe diverse acte, altele decât cele emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale. Pe lângă unele autorități și instituții publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste prețul pieței, profitând de faptul că oamenii sunt în criză de timp și au nevoie rapid de aceste copii. De asemenea, propunerea legislativă urmărește instituirea obligației în sarcina autorităților și instituțiilor publice centrale și locale de a pune la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar și electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.În prezent, autoritatea sau instituția publică, deși solicită depunerea unor formulare și cereri în format fizic, nu asigură, în mod gratuit, modele tipărite pentru aceste documente. Multe persoane află că trebuie să-și tipărească cererile și formularele după ce ajung la autoritate, fiind nevoiți să revină în altă zi cu ele.

Propunerea legislativă extinde aplicabilitatea celor două măsuri nou instituite și în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public.Toate acestea sunt aspecte semnalate de cetățeni în cadrul audiențelor mele și ale colegilor, care pot astfel pot fi remediate, aceasta fiind rațiunea acestui proiect”, a încheiat deputatul liberal giurgiuvean.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole