22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Cum s-a văzut sărbătoarea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Giurgiu (GALERIE FOTO/VIDEO)

La primele ore ale dimineții, reprezentanții autorităților publice locale, dar și ale celor mai importante formațiuni politice, au participat, la Mausoleul Eroilor din curtea Bisericii Eroilor din municipiu, la festivitățile prilejuite de Ziua Națională a României, 1 Decembrie.

Totul a început cu o slujbă de pomenire a eroilor neamului, oficiată de un sobor de preoți…

La aniversarea a 103 ani de la Marea Unire din 1918, reprezentanții primăriei, prefecturii, consiliului județean dar și al formațiunilor politice sau ai celor din subordinea MAI, precum și Crucea Roșie, au depus coroane de flori, în memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitatea românilor de pretutindeni. Alături de oficialitățile giurgiuvene au fost și reprezentanți ai Primăriei și Prefecturii Ruse (Bulgaria).

Înainte de momentul solemn al depunerii coroanelor de flori, prefectul județului, Aneta Matei, a dat citire mesajului premierului României, Nicolae Ciucă, prilejuit de Ziua Națională:

„1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.

Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper.

Dragi români,

De Ziua noastră Națională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toți cei care simțiți și trăiți românește să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toții, indiferent unde suntem, indiferent de opțiunile conjuncturale, indiferent de opțiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.

La mulți ani, dragi români! Trăiască România!”, este mesajul premierului Nicolae Ciucă.

Finalul evenimentelor legate de Ziua Națională a României, la Giurgiu, a aparținut defilării Gărzii de Onoare, precum și a plutoanelor care au fost participante la momentele solemne.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole