Peste 19 milioane de români, din care aproape 1 milion din străinătate, pot vota la turul I al alegerilor prezidențiale, duminică, 24 noiembrie. Pe lângă prezența la vot, pe platforma Autorității Electorale Permanente vor fi publicate în timp real și rezultatele provizorii ale votării, pe măsură ce procesele verbale ale secțiilor de votare vor fi încărcate în sistemul electronic.
Duminică, 24 noiembrie, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne în țară, în aproape 19.000 de secții de votare și alți aproape 1 milion în străinătate, în aproape 1.000 de secții de vot.
Alegerile înseamnă și o desfășurare uriașă de personal, însemând aproximativ 200.000 de persoane – membrii birourilor secțiilor electorale de votare și operatorii pe calculator care introduc în sistemul electronic datele de identificare ale votanților.
În secțiile de vot veți întâlni operatorul pe calculator – o persoană / secție, membrii biroului electoral al secției de votare – până la nouă persoane, incluzând un președinte, un locțiilor și maximum șapte reprezentanți ai formațiunilor politice care participă la alegeri.
Scanarea documentelor permite afișarea în timp real, pe platforma prezenta.roaep.ro a informațiilor privind prezența la urne.
În premieră pentru alegerile prezidențiale, pe platformă vor fi publicate în timp real, după închiderea urnelor, rezultatele votului pe secții, pe măsură ce procesele verbale ale acestora vor fi încărcate în sistem, conform Autorității Electorale Permanente (AEP).
Secțiile de vot din țară se deschid duminică, 24 noiembrie, la ora 07:00 și se închid la ora 21:00. Dacă la ora 21 mai sunt persoane care așteaptă, procesul votării se va prelungi până la ora 23:59.
În străinătate, votul în secții se desfășoară pe parcursul a trei zile: a început încă de vineri, 22 noiembrie, și se încheie duminică la ora locală 21:00, cu aceeași precizare privind posibilitatea prelungirii orarului.
Alegătorii din țară pot vota:
- în localitatea unde au domiciliul sau reședința, doar la secția unde sunt arondați – o pot afla prin introducerea CNP-ului pe registrulelectoral.ro
- în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, la orice secție de vot, pe listele suplimentare. În cazul Bucureștiului, sectoarele nu sunt asimilate localităților distincte, astfel că nu se poate vota la o secție din alt sector decât cel de domiciliu sau reședință.
- la orice secție, în cazul celor cu mobilitate redusă.
Votul cu urna mobilă
Pentru alegătorii în situații speciale – imobilizați la domiciliu sau spitalizați – poate fi solicitată, în preziua votului, sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 18:00-20:00, la secția de vot unde este arondată persoana, urna specială (mobilă).
Cererea pentru deplasarea urnei mobile poate fi depusă de orice persoană – cu excepția rudelor candidaților – dar trebuie să fie însoțită de semnătura persoanei în cauză și însoțită de copia unui document care să ateste motivul din care votantul nu se poate deplasa la o secție de vot.
Solicitările au putut fi trimise, fizic sau electronic și la Birourile Electorale Județene, până sâmbătă 23 noiembrie la ora 12:00.
Pot vota cu urna specială și cei care din cauza naturii muncii desfășurate nu se pot deplasa la secția de vot – pe baza unei cereri și a unei adeverințe din care să reiasă acest lucru – respectiv cei aflați în închisoare cărora nu le-a fost restricționat dreptul de vot, în baza cererii șefului penitenciarului.
Alegătorii din România pot vota cu cartea de identitate, simplă, electronică, sau provizorie, buletinul (în termen de valabilitate), respectiv cu documente speciale precum pașaportul diplomatic sau de serviciu, respectiv carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare).
Cu pașaportul, simplu, electronic, sau temporar în România pot vota doar românii care au domiciliul în străinătate.