19.1 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

Atenție, se întorc TIR-urile cu deșeuri!

Luna mai a anului de grație 2021. Autoritățile de la Ankara au decis interzicerea accesului pe teritoriul Turciei a oricărui tip de deșeuri de plastic, din orice țară europeană…

Ce înseamnă pentru România faptul că Turcia interzice importul deșeurilor din plastic din Europa? Ne putem aștepta ca și mai multe deșeuri să inunde România, la fel cum s-a întâmplat după interzicerea importului de deșeuri de către chinezi, în 2017. România deja a demonstrat că nu face față traficului ilegal de deșeuri, care ajung arse pe câmpuri sau aruncate în ape. România ar trebui să oprească la rândul ei importul de deșeuri și să își pună la punct sistemele de colectare separată și reciclare. Altfel, vom vedea cum sunt distruse sănătatea omenilor și mediul înconjurător. Iar pentru Europa soluții reale sunt să oprească producția de plastic nereciclabil și să scadă drastic cantitatea de deșeuri produse.

De ce a decis Turcia să oprească importul unor deșeuri? După ce au constatat că tone de resturi sfârșesc aruncate sau arse pe câmpuri, cu consecințe extrem de grave pentru sănătatea publică și mediul înconjurător, turcii au decis să lase statele europene să se descurce cu gunoaiele produse — UK, spre exemplu, este în topul producătorilor mondiali de deșeuri per cap de locuitor, după SUA.

Iată. în concluzie, de ce suntem invadați, cel puțin în ultimele două săptămâni, de știri cu privire la transporturi de deșeuri (mai ales din plastic) reținute, din varii motive, la granițele țării. Pe de altă parte, reprezentanții instituțiilor abilitate în protecția mediului (mai ales Garda de Mediu) trebuie să acționeze cu mult mai multă atenție în acest sens, deja unele TIR-uri din țări precum Polonia, Italia, Ungaria sau Austria făcând cale întoarsă (după ce obținuseră autorizații de transport – tranzit al teritoriului țării noastre) chiar de la granița turcă.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole