22.6 C
Giurgiu
sâmbătă,18 mai 2024
spot_img

9 Mai, Ziua Europei. Mesajul senatorului Răzvan CUC, prilejuit de acest eveniment

Borna de început a drumului spre Uniunea Europeană a fost pusă la 9 mai 1950. În acea zi, Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, într-un discurs celebru, a vorbit despre nevoia unei noi forme de cooperare între țările Europei, care să nu mai permită niciodată un alt război între națiunile continentului nostru.
Ceea ce a început ca o Comunitate Europeană a Oțelului și Cărbunelui s-a desăvârșit în timp. Viziunea părinților fondatori ai Uniunii Europene a fost îmbrățișată de marii lideri politici din țările occidentale, iar visul a devenit realitate.
După căderea comunismului, calea către această construcție politică, economică și socială de mare anvergură s-a deschis și pentru noi, cei din estul Europei. În momente diferite, cu probleme specifice fiecăreia după anii de prizonierat comunist, unele țări din această parte a Europei, printre care și țara noastră, au devenit parte a acestei comunități. Iar porțile integrării au rămas deschise.
A fost un efort mare, guvernele de după 2000 – iar guvernul condus de Adrian Năstase merită o mențiune specială, indiferent de ce ar spune oricine – au muncit mult pentru a împlini acest deziderat al românilor.
Nu a fost ușor, am venit apăsați de trecut. Nicio tranziție nu e simplă și nici azi nu e totul ușor. Dar apartenența noastră la UE ne-a făcut să scurtăm etape. Și din foarte multe puncte de vedere și în foarte multe domenii, le-am scurtat.
Din 2007, suntem membri cu drepturi depline ai acestei impresionante construcții. Și nu oricum: valorile noastre, istoria, arta sau cultura împlinesc familia europeană și o consolidează. Acestea, toate, sunt românești, au fost și vor rămâne ale noastre, dar azi întregim cu ele un continent.
La mulți ani!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole