15.5 C
Giurgiu
miercuri,16 octombrie 2024
spot_img

UTILE. Violeta Chiran, expert contabil, despre Spațiul Privat Virtual – SPV (P)

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că, până în momentul de față, două milioane de contribuabili sunt înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV). SPV este un serviciu gratuit, disponibil 24h/24h, 7 zile/7 zile, prin intermediul căruia se pot depune declarații sau cereri, solicita documente sau verifica situația fiscală proprie etc. Transmiterea documentelor prin mediul electronic economisește atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale.

ANAF reamintește că înregistrarea în SPV a devenit obligatorie, începând cu 1 martie 2022, pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfășoară activități economice într-o formă de activitate autorizată. Această obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.

Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificate digitale calificate, pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat, pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

Ce este Spațiul Privat Virtual (SPV)

Spaţiul Privat Virtual – SPV este un serviciu gratuit, accesibil permanent, care oferă o serie de beneficii utilizatorilor săi, cum ar fi:   

– informaţii cu privire la obligaţiile fiscale;
– posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale și alte documente;
– informaţii cu privire la contribuţiile sociale;
– acces și la alte servicii electronice pe care SPV le oferă.

Din 1 martie 2022, cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organele fiscale în format letric, nu vor mai fi luate în considerare, ci doar cele comunicate prin SPV.

Din punctul meu de vedere, SPV este un real ajutor pentru toți cei care își construiesc afaceri în România, dar mai ales pentru PFA-urile la început de drum deoarece este foarte simplu să depui declarațiile online.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole