Voluntariatul, la Giurgiu, lasă de dorit. Cu chiu, cu vai, se acceptă o donație sau o faptă ce ar putea aduce beneficii celui pentru care este făcută. La fel și în sănătate. Odată cu valul patru de COVID 19, medicii din Spitalul Județean de Urgență Giurgiu (atât cei din UPU, din ATI sau chiar cei din secția Infecțioase) s-au confruntat un real „tsunami” de pacienți, cei mai mulți în stare gravă sau foarte gravă, lucru ce i-a solicitat la maxim.
În aceste condiții, cu circa o săptămână în urmă, prefectul județului, Aneta Matei, a lansat un apel către toți medicii de familie din municipiu și din împrejurimi, pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale extenuate de la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu. Până acum, un singur medic din municipiu a răspuns acestui apel, prezentându-se ca voluntar în UPU, restul fie luându-și concedii de odihnă, fie invocând probleme de sănătate sau vârsta ce nu le-ar permite lucrul (și gărzile) în prima linie cu bolnavii COVID 19.
De altfel, situația din Spital, la acest moment, este una dramatică în continuare. Din cei 116 pacienți COVID pozitivi ce s-au prezentat în ultimele 24 de ore, aproape jumătate, adică 43, sunt încă în UPU, necesitând mai mult decât cei 5 litri de oxigen cât ar putea oferi concentratoarele aflate în proaspăt-înființata secție COVID în locul neurologiei. Dintre cei 43 aflați în zona „roșie” din UPU, 9 sunt în stare gravă și extrem de gravă, însă, din păcate, locurile din ATI sunt deja ocupate de 6 bolnavi cu afectare pulmonară mare, aflați, de asemenea, în stare critică.
„Din păcate, locurile din ATI pentru a putea duce un alt bolnav ce necesită atenție sporită și specială sunt puține, se eliberează doar atunci când se înregistrează decesul unui pacient intubat. Pe de altă parte, ne confruntăm în continuare cu epuizarea personalului medical, singurul sprijin venind prin detașarea, de pe alte secții unde nu este imperios necesară prezența permanentă a medicului, de colegi care să ne sprijine atât în UPU, cât și pe Infecțioase. Desigur, colegii detașați lucrează sub coordonarea medicilor specialiști, dar rămâne de văzut cât vom mai rezista…”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență, dr. Alexandru David Edelstein.