29.4 C
Giurgiu
sâmbătă,7 septembrie 2024
spot_img

Toporu, comuna în care s-au investit, până acum, circa 16 milioane de euro!

Comuna Toporu este, cumva, izolată de municipiu. Asta până de curând, când, în luna noiembrie a anului trecut, a fost demarată lucrarea de reabilitare a DJ 503, drum care lega municipiul Giurgiu de comuna amintită, drum care arăta, la propriu, ca după bombardament. Doar că, de circa jumătate de an, câștigătorii licitației pentru lucrările de reabilitare, DIMAR, lucrează de zor, zilele acestea fiind turnat inclusiv stratul de asfalt pe al doilea sens, pe o distanță de câțiva kilometri.

Numai că, în afara reabilitării DJ 503, visul primarului Constantin Ionescu, și alte lucrări de investiții au fost realizate deja în comuna Toporu.

„Am preluat mandatul de primar al comunei Toporu din anul 2012, și, în cele două mandate și jumătate de până acum, am avut în derulare mai multe proiecte, în primul rând de infrastructură, pentru că acesta era marele lips al localității noastre. Nu mă refer neapărat la drumuri, dar am avut în acest răstimp în derulare patru proiecte de drumuri, unul comunal și trei proiecte pentru străzi interioare (unul este chiar în derulare la acest moment) apoi am trecut, în 2014, la finalizarea proiectului de apă, și de atunci locuitorii satului beneficiază de această racordare. Pe fonduri europene, avem realizată, tot pentru satul Toporu, racordarea a 300 de gospodării la rețeaua de canalizare, rețea ce urmează a fi extinsă în perioada următoare, prin PNRR.

Racordarea a fost începută în anul 2018 și doi ani mai târziu a fost finalizată, valoarea totală fiind de 1,8 milioane euro. E vorba despre o stație de epurare, trei stații de pompare (avem sistem gravitațional de evacuare), plus racordarea celor 300 de locuințe din satul Toporu – 7,5 km de rețea.

A fost un proiect greu, deoarece am avut nevoie de cofinanțare, dar noi, fiind o localitate destul de mică, de săracă, a trebuit să găsim soluții pentru realizarea celor 300 de branșamente. Cofinanțarea a fost de 400.000 euro

ADI Voluntari, cele două sisteme sunt predate la operator, și pe POIM s-a semnat un contract de finanțare pentru 29 de localități din Giurgiu, Ilfov și Ialomița, pentru extinderea acestei rețele de apă și canalizare. Sunt scoase la licitație tronsoane de lucrări, iar din 2024 vor fi începute lucrările și în celelalte două sate, Cucuruzu și Tomulești.

DJ503 a fost un vis pentru mine, m-am zbătut în mandatul celor doi președinți de Consiliu Județean, Marian Mina și Dumitru Beianu, să se înceapă lucrările pe acest drum, vital pentru comuna noastră. Dar doar domnul Beianu a acceptat să semneze ordinul de începere a lucrărilor, deși licitația fusese finalizată din mandatul trecut…iată că astăzi se asfaltează deja, iar acest drum va da viață comunei noastre. Și celălalt DJ, 506, care traversează comuna, a fost reabilitat acum 2 ani, astfel că vom avea altă deschidere către investitori. Sunt convins că vor veni. Comuna Toporu are ce oferi, și aici mă refer în primul rând la terenuri, pe care le avem în patrimoniu, avem infrastructură…sperăm să vină și gazele naturale cât de curând, avem deja o asociere între Schitu, Răsuceni, Izvoarele și, desigur, Toporu, am demarat documentația, este depusă, avem avizele, acum căutăm finanțare, ne spunea primarul comunei Toporu, Constantin Ionescu.

Nici proiectele de viitor nu sunt evitate de edilul din Toporu, acesta dezvăluindu-ne, în premieră, câteva dintre acestea:

„Pe fonduri europene, se va eficientiza energetic sediul Primăriei, 200 000 euro, cu panouri fotovoltaice, prin PNRR, este singura clădire din localitate la care nu s-a lucrat…am lăsat-o la urmă, importante au fost școala, sala de sport și căminul cultural. Cel puțin la școală, pot spune că este cea mai modernă din județ, dotată la standarde europene cu tot ce are nevoie.

Sunt suficiente, nu ne putem întinde la prea multe, ca să nu intrăm în incapacitate de plată.

Pe ANGHEL SALIGNY avem în lucru câteva străduțe de legătură, ce vor fi asfaltate, 25 la număr, ceea ce înseamnă puțin sub 20% din suprafața. Mai avem câteva clarificări de finalizat, acesta este ultimul proiect de asfaltări, a încheiat primarul Constantin Ionescu.

Din păcate, o problemă pe care o întâlnesc toți edilii din județul Giurgiu este legată de repartizarea celor 6% pentru echilibrarea bugetelor, blocată de Instituția Prefectului Județului Giurgiu, prin acțiune în instanță. Deși Consiliul Județean a câștigat procesul, se pare că totuși Instituția Prefectului ar fi atacat această decizie.

Dincolo de orice impedimente, până în prezent, în comuna Toporu au fost investiți circa 16 milioane de euro, bani care nu au făcut altceva decât să aducă un plus valoare vieții celor aproximativ 2000 de locuitori ai comunei.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole