În prezența a 30 de edili de comune de pe raza județului nostru, în sala de ședințe a Consiliului Județean Giurgiu a avut loc ședința de alegeri și de constituire a Comitetului Director al filialei județene Giurgiu a Asociației Comunelor din România.
Urmare a votului exprimat de cei 11 aleși cu drept de vot (cei care au achitat cotizația), președinte a fost ales, în unanimitate, primarul comunei Ghimpați, Constantin Cărăpănceanu.
Acesta și-a stabilit, apoi, echipa ce îi va fi alături în următoarea perioadă, ceilalți 10 membri fiind următorii: prim-vicepreședinte – Ionel Pașol (Schitu); secretar – Constantin Dumitru (Florești-Stoenești); vicepreședinți: Dumitru Iordache (Călugăreni), Marian Gabriel Pană (Frătești), Ionel Manolache (Herăști), Marius Silviu Cazacu (Izvoarele), Marin Negru (Letca Nouă), Mirel Jantea (Malu), Costel Spălatu (Răsuceni) și Aurelian Simion (Vânătorii Mici).
Invitați la ședința de adunare generală au fost președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, precum și parlamentarii liberali Alexandru Andrei (deputat) și Toma Petcu (senator).
„Sunt printre cei care am susținut această Asociație încă de acum cinci ani, și am încercat, împreună cu câțiva primari, să o consolidăm. Astăzi, având mai multă putere politică, am reușit să facem o asociație mai mare. Este pentru prima dată când în județul Giurgiu se strâng la o masă atât de mulți primari și discută deschis despre asociație. Eu consider că unirea face puterea, într-o perioadă în care suntem mai dezbinați ca oricând, când restricțiile ne-au separat și ne-au izolat unii de alții. E importantă această asociație, și știu ce puternică este. Este foarte important ca cuvântul dvs, domnule președinte, să fie auzit acolo, în comitetul interministerial pentru dezvoltare. Prin PNRR urmează să vină sume importante către UAT-uri, chiar dacă pe modelul gândit acum un an de zile sunt foarte puține proiecte ce pot fi accesate – zona socială, învățământ, cultură. Pentru infrastructura mare nu există posibilitatea accesării. Noi, ca grup parlamentar PNL, am făcut la Senat o interpelare către ministrul Dezvoltării, pentru că la acest moment tendința este să se meargă pe proiectele de apă și canal, o teorie falsă. Foarte importante pentru primari sunt proiectele pentru asfalt, însă, deci ar trebui creditate cu punctajul cel mai mare. Eu am cerut și voi cere, să vedem și noi, cei din PNL, aceste criterii. Mă bucur că sunt în sală primari de la absolut toate partidele reprezentate în județ. Alt proiect important este cel legat de racordarea la rețeaua de gaze. Pentru a se dezvolta, sunt necesare aceste proiecte, avantajul multora fiind că se află în apropiere de magistralele de gaze naturale, putându-se astfel conecta foarte ușor. Prin calitatea pe care o aveți este foarte important să susțineți aceste proiecte”, spunea senatorul liberal giurgiuvean Toma Petcu.
Unul dintre subiectele ridicate în discuție la ședința de joi a fost legat de indemnizațiile aleșilor locali, în speță ale primarilor. Edilii aflați în sală au ridicat problema veniturilor destul de mici, acestea rămânând a fi calculate la nivelul anului 2018. Mai mult, aceștia au subliniat faptul că nu pot să aibă alte activități, întrucât ar intra în vizorul celor de la ANI.
„Am fost și sunt un susținător fără echivoc și am votat ordonanța cu modificările indemnizațiilor pentru primari – eram și atunci parlamentar, alături de colegul Alexandru Andrei – și au drepturi la fel de mari ca și noi. Sunt reprezentanții cetățenilor, iar noi parlamentarii suntem reprezentanți și ai cetățenilor, și ai primarilor. Primarul e cel care este liantul între alegător și noi, de la ei aflăm problemele comunităților lor. Dezvoltarea egală a județului nostru depinde de acțiunea tuturor, a celor care astăzi ați ales o echipă”, a mai precizat Toma Petcu.
La rândul său, deputatul PNL Giurgiu, Alexandru Andrei, preciza:
„Au fost discuții constructive, chiar dacă au fost contradictorii. Faptul că sunt astăzi lângă dvs se datorează legăturilor apropiate pe care le avem cu primarii din județ, cu toți, pentru că edilii cunosc problemele „de la firul ierbii”, ei interacționează cel mai bine cu populația și cu nevoile oamenilor. Am informații că Ministerul Dezvoltării ar vrea să prioritizeze altfel nevoile din localități, dar noi am vrea să susținem proiectele pe drumuri și gaze. Vă lansez o invitație, pentru a cunoaște problemele comunităților dvs, la grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților, astfel încât și noi să vă putem susține. Stabilim de comun acord o dată de întâlnire”, a precizat deputatul Alexandru Andrei.