9.4 C
Giurgiu
miercuri,1 mai 2024
spot_img

Președintele CJ Giurgiu, Dumitru BEIANU, îi asigură pe salariații DGASPC Giurgiu că își vor primi salariile peste câteva zile

Așa cum preconiza cu ceva timp în urmă președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, ultimele două luni ale acestui an bugetar nu au acoperire pentru salariile angajaților DGASPC Giurgiu. Tot conform declarațiilor sale, nu au fost bani nici la începutul anului, astfel că nu s-a putut realiza prevederea bugetară integrală.

„Am renunțat la ceea ce se întâmpla în anii anteriori, la modalitatea dezavantajoasă de a umfla veniturile până la a avea prevedere, și apoi să ne trezim că nu avem banii lichizi pentru a face plățile necesare. Am mers pe varianta reală, și atât am putut acoperi, cu eforturi, 10 luni, cu speranța că va veni măcar o rectificare pe acest subiect. Din păcate, nu a venit niciuna, și, mai mult, de la Sindicatul COLUMNA, cel care „patronează” sindicatul din DGASPC nu am avut niciodată vreo solicitare de întrevedere, de sprijin, de a demara eforturi conjugate pentru a remedia această situație. În schimb, m-am trezit cu un onorabil domn din conducere, care a venit vineri să mă întrebe care este situația, să îmi propună niște soluții ilogice și să întrebe ce variante avem pentru rezolvarea problemei. Recunosc că l-am certat destul de rău, tocmai pentru că nu a dat niciun semn de viață timp de 10 luni, iar singura varinată propusă de el a fost să plătim doar salariile, valoare netă, fără contribuții, și să ne descurcăm noi cu diferența de bani, în condițiile în care acum, anul acesta, această abordare rămâne 100% ilegală. Dacă nu reușim să plătim în 3 luni de zile să plătim contribuțiile, noi, ca ordonator principal de credite, ne pricopsim cu un dosar penal. Anul trecut am abordat această modalitate, dar atunci am beneficiat de o prevedere care nu știu de ce a dispărut: puteam eșalona contribuțiile pe maxim 12 luni. Riscul dosarului penal rămânea, dar aș putea aduce în susținerea bunelor intenții și a preocupărilor mele și a întregii echipe de la Direcția Economică de la CJ, spunând că au mai fost în anii anteriori – în mandatul anterior, și întârzieri de 3 sau 4 luni și nu s-a gândit nimeni să aplice această soluție. Noi am aplicat-o, am fi aplicat-o și acum, dar situația economică la nivel de țară este una mult mai gravă, cu această criză economică, războiul, efectele pandemiei, așa că nu am putut lua în calcul o asemenea abordare, dar nici nu rămânem indiferenți”, declara Dumitru Beianu în cadrul unei recente conferințe de presă susținute la sediul Consiliului Județean Giurgiu.

Din păcate, rectificarea bugetară atât de mult așteptată (și care va fi aprobată în zilele următoare), ce vizează strict asistența socială, nu va veni cu sumele solicitate, de aproximativ 10 milioane, ci cu o sumă de trei ori mai mică.  

Cele doar 3 milioane lei, reprezintă diferența standardelor de cost care au fost majorate în luna octombrie. Înseamnă prea puțin, anvelopa salarială fiind de 4,5 milioane lei, așadar va trebui să ne descurcăm și să găsim soluții. În următoarea ședință va fi alocată suma pentru salarii.

Nu a avut nimeni vreo intenție să pedepsească pe cineva, am toată considerația pentru cei de acolo, am făcut eforturi pentru a plăti cheltuielile de funcționare, pentru procesele câștigate în instanță de salariați, vouchere de vacanță restante chiar din 2018, așa că nu poate spune nimeni că instituția CJ nu a făcut eforturi ca DGASPC Giurgiu să funcționeze la parametri normali”, mai spunea Dumitru Beianu.

Conducerea instituției, dar și angajații Direcției Economice nu au stat cu mâinile în sân, pe tot parcursul anului fiind trimise către ministerele de resort adrese peste adrese, în care se solicitau sumele necesare acoperirii cheltuielilor cu salariile și alte cheltuieli de funcționare.

Pentru hrană și medicamente s-au găsit resurse pentru cele două luni. Anii anteriori, aveam o derogare prin care puteam folosi excedentul anului anterior pentru alocarea de cheltuieli de funcționare la Asistență Socială. Până în acest moment, nu a venit această derogare, dar sperăm la rectificarea bugetară. Noi am solicitat-o, iar această sumă ne-ar fi suficientă pentru acoperirea diferenței de aproape șase milioane de lei pentru salarii”, preciza directorul Direcției Economice din Consiliul Județean Giurgiu, George Dobre.

Important de știut este faptul că, de la bugetul de stat se prevede alocarea de până la 90% din valoarea cheltuielii anuale, iar de la CJ minim 10. La acest moment, la Giurgiu alocarea este de circa 40% iar de la bugetul de stat, 60%. „Fără nicio rectificare, comparativ cu mandatul anterior, când se făceau rectificări din 3 în 3 luni, este un real efort să susții cei 40% din cheltuielile de funcționare ale DGASPC”, mai spunea Dumitru Beianu.

La acest moment, în DGASPC Giurgiu sunt aproximativ 800 de angajați, la un număr de 580 de beneficiari.

În funcție de alocarea bugetară a anului viitor, vrem să suplimentăm indemnizațiile asistenților maternali, pentru a-i convinge să preia beneficiari minori din Direcție. Pe fonduri norvegiene, pregătim 450 de asistenți pentru adulți, iar pe acest proiect vom angaja, anul viitor, 50 de asemenea asistenți profesioniști. DGASPC trebuie să rămână un corp de profesioniști (psihologi, kinetoterapeuți, asistenți sociali, personal calificat) să ajute la îngrijirea beneficiarilor din familii sau centre de zi, ce ar trebui deschise în fiecare UAT. Este un proiect pilot pe care l-am propus celor de la COLUMNA, dar nu au percutat. În schimb, același sindicat nu a spus nimic când, până în 2020, s-au angajat la DGASPC 200 de persoane, fără a crește numărul beneficiarilor, iar acum vin să îmi spună că e situație grea și că nu mai au cum să gestioneze. Nu cu banderole albe puse pe mână suntem solidari cu oamenii care nu și-au primit salariile”, a încheiat președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole