15.5 C
Giurgiu
miercuri,16 octombrie 2024
spot_img

OCHIUL SOACREI. Repere giurgiuvene, lăsate de izbeliște (I)

Inaugurăm o nouă rubrică, la solicitarea cititorilor noștri, care au găsit aici un loc în care să arate tuturor că Giurgiu are cu ce, dar…nu prea are cu cine! Rubrica OCHIUL SOACREI se dorește a fi o prezentare a celor mai importante repere giurgiuvene, ce ar putea cu ușurință deveni repere turistice, dar care, din păcate, de ani buni, sunt lăsate de izbeliște.

Astăzi, debutăm cu Statuia Ecvestră a lui Mihai Viteazu, din parcul cu același nume, din municipiu.

Conform wikipedia.ro, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Giurgiu a fost realizată, la inițiativa primarului municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, de un artist plastic constănțean, care a realizat și Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazu din Năvodari, inaugurată la 15 august 2011, ca replică a statuii lui Mihai Viteazul din București.

Intenția primarului era să o amplaseze în interiorul sensului giratoriu din apropierea Spitalului Județean de Urgență Giurgiu.[1]

Statuia, turnată în bronz în Turcia, ca și cea din Năvodari, a fost adusă la Giurgiu în data de 30 mai 2012 și a fost descărcată, provizoriu, lângă parcul orașului.

În urma alegerilor locale din 10 iunie 2012, în Giurgiu a fost ales alt primar.

Noul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a lansat o consultare publică și a cerut părea arhitecților și specialiștilor de la Muzeul Județean, în urma căruia s-a luat decizia ca statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazu să fie amplasată în zona centrală a parcului ce poartă numele voievodului, și nu în mijlocul străzii, unde accesul trecătorilor este practic imposibil.

La începerea lucrărilor s-a descoperit că pe sub locul stabilit trece o conductă importantă de apă potabilă, așa că arhitecții au modificat puțin forma spațiului, din circular în oval, statuia fiind vizibilă datorită soclului înalt, în trepte, conceput astfel încât să intre în contact cu oamenii și nu doar ca obiect inserat. Treptele acestuia vor putea fi folosite ca loc de odihnă pentru tineri, loc de lectură, de conversație, aprecia arhitectul Anne Marie Gacichevici, consilier în cadrul Primăriei municipiului.

În ziua de 30 august 2012, statuia fost ridicată pe soclul amplasat în parcul Mihai Viteazul.

Din păcate, nu se știe încă din vina cui, statuia nu mai îmbie pe nimeni să o admire. Plăci lipsă din soclu, pete de rugină și o placă pe care abia se mai poate citi „Eliberator al orașului – 25 ianuarie 1595” și „urme” ale porumbeilor, dar și porțiuni cu nuanțe diferite ale culorii statuii sunt ceea ce oferă, astăzi, statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole