29.4 C
Giurgiu
sâmbătă,7 septembrie 2024
spot_img

Noutăți despre înființarea unui Centru de Recuperare Neuromotorie pentru adulți in municipiul GIURGIU

DGASPC Giurgiu implementează începând cu data de 18.05.2023, proiectul ”Centru Recuperare Neuromotorie pentru adulți în județul Giurgiu”. Proiectul este finantat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13 – Reforme sociale Investiția 2. Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități, ținta 396- Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilități Apel competitiv ”Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități”.

  • Durata de implementare a proiectului este până la data de 31 decembrie 2025.
  • Valoarea totală a finanțării nerambursabile a proiectului este de 3.953.085,94 lei;

Scopul proiectului îl constituie creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate și prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități prin dezvoltarea serviciilor de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu intr-un centru specializat, pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate pentru viață independentă și integrare în comunitate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

  • Înființarea unui Centru de Recuperare Neuromotorie de tip ambulatoriu pentru adulți in județul Giurgiu, destinat  persoanelor cu dizabilități (min.15 persoane/zi), în vederea menţinerii/dezvoltării potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării, pana la data de 31 decembrie 2025.
  • Dezvoltarea si implementarea de noi tipuri de servicii sociale comunitare care oferă intervenţii specializate centrate pe recuperarea neuromotorie pentru a răspunde nevoilor individuale, identificate prin evaluare, ale persoanelor adulte cu dizabilităţi, în vederea menţinerii/dezvoltării potenţialului personal şi prevenirii instituţionalizării, pana la data de 31 decembrie 2025, respectând standardele specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități aprobate prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr.82/2019.
  • Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la serviciile de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu create prin proiect, la resursele și facilitățile oferite, cu scopul de a îmbunătăți abilitățile și capacitatea acestora de a participa activ pe piața forței de muncă şi la viața socială, prin achiziționarea unui mijloc de transport si activitati de informare și publicitate, pana la data de 31 decembrie 2025.

Proiectul vizează crearea infrastructurii sociale de care vor beneficia adulții cu dizabilități din cadrul DGASPC Giurgiu, precum si adulții cu dizabilități neinstituționalizați din municipiul Giurgiu si comunitățile învecinate, cărora în prezent nu li se oferă servicii, urmarind astfel să se prevină instituționalizarea acestora.

Proiectul prevede demolarea unei clădiri vechi si nefuncțională din cadrul DGASPC Giurgiu, respectiv fosta CTF Ioana si construirea, dotarea la standarde moderne si funcționarea unui Centru de Recuperare Neuromotorie pentru adulți.

Valoarea adăugată a proiectului consta in faptul ca propune realizarea unui pachet de servicii  integrat si complementar sistemului rezidențial, respectiv servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, care asigură beneficiarilor recuperare medicală, acces la îngrijire medicala,  socializare, concomitent cu acces la resursele comunității si intervenții specializate cu scopul de a le îmbunătăți abilitățile si capacitatea de a fi participanți activi pe piața forței de munca si la viată sociala. Acest tip de abordare are ca efect si optimizarea serviciilor furnizate prin faptul ca se adresează atât nevoilor de baza ale beneficiarilor, dar pune accent si pe integrarea sociala a acestora.

Beneficiile pentru comunitate:

  1. Investițiile propuse vor contribui pe termen lung la diminuarea costurilor alocate instituțiilor rezidențiale, reducerea solicitărilor de instituționalizare, scăderea numărului de persoane cu dizabilități beneficiari ai serviciilor de tip rezidențial, diminuarea presiunii sociale si psihologice exercitate in prezent asupra familiilor care au in îngrijire persoane cu dizabilități, creșterea calității vieții, creșterea rolului persoanelor cu dizabilități in comunitate.
  2. Autoritățile publice ale administrației locale vor avea la dispoziție o clădire modernă, care să răspundă necesitaților persoanelor cu dizabilități instituționalizate sau aflate in evidenta instituțiilor subordonate (DGASPC, DAS). Proiectul generează beneficii directe pentru autoritatea locală si sub aspectul îmbunătățirii calității de a aborda problematica persoanelor cu dizabilități si de a oferi suportul necesar familiilor acestora.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole