23.3 C
Giurgiu
luni,14 octombrie 2024
spot_img

Momente de spiritualitate. Biserica BUNA-VESTIRE (GRECEASCĂ) din municipiu a fost resfințită (GALERIE FOTO)

Biserica Buna Vestire din Giurgiu se numără printre puținele locașuri de cult din România ce pot primi, pe bună dreptate, apelativul de „Biserica Tinerilor”. Prin inițierea și organizarea a numeroase evenimente cultural-misionare, preoții slujitori, Părintele paroh Tudor Georgian Bogdan și Părintele Pitulice Petrișor doresc apropierea tinerilor de Dumnezeu și conștientizarea adevăratelor valori. Părinții sunt sprijiniți în acest demers de membrii Comitetului Parohial al Tinerilor.

Ridicarea Bisericii Buna Vestire din Giurgiu a fost începută în 1863 de comunitatea greacă din oraș, care a primit acordul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și în care s-a slujit în limba greacă, cu unele întreruperi.

Timp de 15 ani, slujbele marilor sărbători au fost oficiate și de preoți români, cu timpul, biserica fiind frecventată din ce în ce mai mult de ortodocșii români. Lăcașul a fost terminat în 1865, fiind sfințit la 12 decembrie, în ziua Sfântului Ierarh Spiridon.

Între 1866 și 1867, biserica a fost pictată de Gheorghe Tăttărescu, în ulei, procedeu revoluționar la acea vreme, iar printre ctitorii importanți s-au aflat Alexandru Ipsilante si Negroponte. Biserica adăpostește acum, prin bunăvoința Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și părticele din Moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina și Veșmântul Cuvioasei Parascheva.

După îndelungi lucrări de reabilitare, începute încă din perioada în care paroh al Bisericii era părintele Manicatide, ajuns, acum, la venerabila vârstă de Lucian Manicatide, urmaș al familiei de greci Manicatidis, venit la biserica din Giurgiu după ce a oficiat, până la 1 octombrie 1980, la biserica din Vedea. Timp de 30 de ani, până în anul 2010, când iese la pensie, părintele Manicatide își dedică în întregime viața și puterea pentru refacerea acestei biserici. Astfel, prin strădania acestuia şi implicarea enoriaşilor au fost efectuate lucrări de consolidare a turnului clopotniţei, a fost înlocuit acoperişul, au fost refăcute zidurile, unul câte unul, deoarece în urma unei inundații puternice acestea riscau să cadă, au fost refăcute tencuielile interioare şi exterioare în 1983 de către inginerul Ariton Drăgulin.

În timp, rând pe rând s-au rezidit și s-au repictat pereții interiori.

Pictura a fost refăcută cu ajutorul prof. univ. Nicolae Sava, iar catapeteasma cu ajutorul prof. univ. Dorin Handrea, ulterior pardoseala, mobilierul, clopotele şi gardul împrejmuitor.

În 2007, pentru o scurtă perioadă de timp, slujeşte la acest lăcaș sfânt, părintele prof. Emil Nedelea Cărămizaru, director al Seminarului „Sf. Ioan Valahul din Giurgiu“.

La anul 2008, mai exact la 25 martie, este numit la parohia „Buna Vestire“ preotul slujitor, Petrişor Gh. Pitulice, iar începând cu data de 1 martie 2010, în oficiul de paroh, a fost numit preotul Georgian Bogdan Tudor.

Tot în anul 2010 a fost dat în folosinţă și sistemul de încălzire cu gaz.

La 157 de ani de la ctitoria acestei biserici, duminică, 29 mai, giurgiuvenii au avut ocazia de a participa la slujba de resfințire (târnosire) a acestei biserici.

Sute de enoriași au trecut pragul și au asistat la întreaga procesiune religioasă, ce a început cu rugăciunile începătoare, după care s-a trecut la înconjurarea de trei ori a bisericii. Înconjurarea de trei ori înseamnă că acest sfânt locaş va fi închinat lui Dumnezeu, Cel în trei Ipostasuri. În timpul celor trei înconjurări s-au făcut trei opriri, s-au citit trei Evanghelii şi diferite rugăciuni, apoi s-a uns cu Sfântul Mir biserica, în trei locuri din afară. În timpul înconjurării, toate clopotele bisericii au fost trase continuu, iar un preot a stropit cu apă sfinţită pereţii, cântăreţii au cântat troparele înnoirii şi pe lângă ziduri au ars lumânări şi tămâie.

După cea de-a treia înconjurare, arhiereul s-a oprit la uşa de intrare, închisă pe dinăuntru, făcând o rugăciune şi rostind de trei ori cu glas tare: „Ridicaţi căpetenii porţile voastre şi vă ridicaţi porţile cele veşnice şi va intra împăratul slavei”, iar un preot dinăuntru, care ţine uşa închisă, întreabă de trei ori: „Cine este acesta, împăratul slavei?”

După aceste întrebări şi răspunsuri, uşa s-a deschis şi arhiereul, cu toţi credincioşii, au intrat în biserică, apoi în Altar şi au așezat Sfintele Moaşte în scobitura făcută special în Sfânta Masă, acoperindu-le cu mirodenii. Mirodeniile închipuie miresmele cu care a fost uns în mormânt trupul Mântuitorului, fiindcă Sfânta Masă închipuie mormântul Domnului nostru Iisus Hristos.

După toate aceste ritualuri, credincioșii au participat la liturghia săvârșită de Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, alături de un sobor de preoți, chiar dacă vremea nu a fost una tocmai prietenoasă. În schimb, sutele de giurgiuveni prezenți la slujbă au avut ocazia de a se închina în altarul bisericii. Totodată, părintele Lucian Manicatide, ajuns la venerabila vârstă de 82 de ani, pe care îi va împlini pe data de 1 iunie, dar și preoții care acum slujesc în Biserica Tinerilor, au primit, din partea Episcopului Giurgiului, daruri de suflet, precum și Crucea Episcopală. Printre enoriași au putut fi zăriți și foști sau actuali membri ai administrației publice locale…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi articole